Η βιταμίνη C είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη και ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των πληγών και την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό.
Πολλές τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, με τα φρούτα και τα λαχανικά να αποτελούν τις καλύτερες πηγές του συγκεκριμένου αντιοξειδωτικού, σύμφωνα με το enikos.gr.
Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C είναι:
Φρούτα: πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, φράουλες, ακτινίδια, μούρα, πιπεριές, ντομάτες
Λαχανικά: μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσινη πιπεριά, ντομάτα, παντζάρι, λάχανο, λάχανο, σπανάκι, κρεμμύδια, σκόρδο
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C για τους ενήλικες είναι 90 mg για τις γυναίκες και 75 mg για τους άνδρες. Ωστόσο, για ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι καπνιστές και οι άνθρωποι με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις, μπορεί να απαιτείται η πρόσληψη υψηλότερων ποσοτήτων βιταμίνης C.
Ορισμένες συμβουλές για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C μέσω της διατροφής
Προσθέστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα και σνακ
Πίνετε χυμό φρούτων ή λαχανικών
Ψήστε τα λαχανικά σας με λίγο λάδι ή σάλτσα
Εάν ανησυχείτε για την πρόσληψη βιταμίνης C, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.