Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Υποστηρίζει την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ έχει αντιοξειδωτική δράση.
Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι επίσης υδατοδιαλυτή, που σημαίνει πως ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να την αποθηκεύσει οπότε είναι σημαντικό να τροφοδοτούμαστε με αυτήν συστηματικά.
Η ημερήσια προτεινόμενη πρόσληψη βιταμίνης C είναι τουλάχιστον 80mg/μέρα, που μπορεί να ανέβει και έως 500-1000 mg ανά ημέρα σε περιόδους έλλειψης βιταμινών και επιδημιών.
Πηγές βιταμίνης C
Η βιταμίνη C είναι άφθονη σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αρκεί να καταναλώνονται άμεσα για να έχετε το μέγιστο όφελος από αυτά.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
1 παπάγια μεσαίου μεγέθους – 160 mg
1 φλιτζάνι μπρόκολο – 81,2 mg
1 φλιτζάνι πιπεριές – 120 mg
1 πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους – 70 mg
1 μεσαίου μεγέθους ακτινίδιο – 64 mg
1 φλιτζάνι μπουκίτσες κουνουπιδιού – 55 mg
1 φλιτζάνι πεπόνι κομμένο σε κύβους – 57 mg
1 φλιτζάνι ανανά κομμένο σε κύβους – 80 mg
1 μεσαίου μεγέθους γκουάβα – 126 mg
1 φλιτζάνι χυμός γκρέιπφρουτ – 73 mg
1 φλιτζάνι φράουλες – 89,4 mg
1 φλιτζάνι μάνγκο σε φέτες – 50 mg
1 φλιτζάνι kale – 82 mg
1 φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών – 74,8 mg
1 φλιτζάνι πράσινη πιπεριά 152 mg
100 g amla – 1500 mg
100 γρ λεμόνι -53 mg
Η Μερόπη Παπουτσή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος είχε μιλήσει στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την βιταμίνη C και τη σημασία της στον ανθρώπινο οργανισμό λέγοντας ότι «ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης και προστατεύει τα κύτταρα από το στρες. Επίσης, βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου».
Πηγή:topontiki.gr