Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜετά από 16 μήνες κανένας ασθενής με κορονοϊό στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Μετά από 16 μήνες κανένας ασθενής με κορονοϊό στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Δεκαέξι μήνες πανδημίας χρειάστηκαν, ώστε οι ιατροί του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης να ζήσουν μία βάρδια χωρίς ασθενείς covid.

Την είδηση έκανε γνωστή ο διοικητής του ΠΓΝΑ Βαγγέλης Ρούφος, ευχόμενος το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να παραμείνει αποσυμφορημένο. «Μηδέν νοσηλευόμενοι covid-19 σήμερα στο ΠΓΝΑ. Μετά από 16 μήνες, από το Μάρτιο του 2020, είμαστε σήμερα χαρούμενοι γιατί γίνανε και τα τελευταία εξιτήρια ασθενών covid-19. Ευχή όλων μας είναι να παραμείνει αυτή η κατάσταση και η επιτάχυνση των εμβολιασμών να φέρει την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ευχαριστώ όλους τους υγειονομικούς για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν όλο αυτό το διάστημα», δήλωσε ο διοικητής.

Θυμίζουμε πως το ΠΓΝΑ στην αρχή της πανδημίας αποτέλεσε το μοναδικό Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς covid από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Όταν το ΕΣΥ επιβαρύνθηκε (στα τρία «κύματα»), ενεργοποιήθηκαν ΜΕΘ ή έστω κλινικές covid σε όλα τα Νοσοκομεία της ΑΜΘ. Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το ΠΓΝΑ νοσηλεύει ασθενείς ΜΕΘ από Ροδόπη-Έβρο, καθώς τα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Διδυμοτείχου δεν διαθέτουν ΜΕΘ covid, αλλά μόνο κλινικές covid, που ενεργοποιούνταν όταν το ΠΓΝΑ ήταν επιβαρυμένο.

Αδρανής παραμένει η κλινική covid στην Κομοτηνή
Ένα μήνα ήδη σε αδράνεια παραμένει η κλινική covid στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», λόγω αποσυμφόρησης. Οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας ή διασωλήνωσης σε ΜΕΘ, διακομίζονται στο ΠΝΑ Αλεξανδρούπολης.

Την ίδια ώρα, μικρή είναι η ροή νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής Γιώργο Πατλάκα, που δήλωσε: «τα περιστατικά που βλέπουμε είναι σχεδόν μηδενικά, πιστεύω ότι η περιοχή μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση αυτή τη στιγμή». Για του λόγου το αληθές, ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα στη Ροδόπη είναι χαμηλά, στο 0,15%, ενώ στον Έβρο ακόμη χαμηλότερα, στο 0,06%. Η Ροδόπη «δίνει» την τελευταία εβδομάδα 1,5 νέα κρούσματα ημερησίως κι ο Έβρος 1,2.

Ο ιατρός εκτίμησε πως «τα περιοριστικά μέτρα κι οι εμβολιασμοί βοήθησαν την κατάσταση», συγχρόνως όμως υπογράμμισε με έμφαση πως πρώτον «η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο γρήγορα και μολύνονται πιο εύκολα οι άνθρωποι» και δεύτερον «ο κόσμος έξω είναι ανεξέλεγκτος και κάνει ό,τι θέλει», εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την ανησυχία του πως θα υπάρχει νέα επιβάρυνση, εάν δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Πηγή: xronos.gr

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα