Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΠώς να προστατευτείτε από τα επικίνδυνα μικρόβια της πισίνας

Πώς να προστατευτείτε από τα επικίνδυνα μικρόβια της πισίνας

- Advertisement -

Οι εξωτερικές πισίνες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί το καλοκαίρι. Ωστόσο, μπορεί κρύβουν ορισμένους κινδύνους για την υγεία σου.

Το 51% των Αμερικάνων βλέπουν τις πισίνες σαν μπανιέρα. Με άλλα λόγια, πολλά άτομα μπαίνουν στην πισίνα χωρίς προηγουμένως να έχουν κάνει μπάνιο, ιδρωμένοι, μετά το γυμναστήριο, μετά τη θάλασσα…

Συνεπώς, όλος ο ιδρώτας, το λάδι και προϊόντα, όπως το αποσμητικό και το κάλυμμα μαλλιών μειώνουν τη δύναμη του απολυμαντικού με βάση το χλώριο. Επομένως είναι λιγότερο αποτελεσματικό στο να διατηρεί το νερό καθαρό. Αυτό αφήνει τους κολυμβητές πιο ευάλωτους στα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση, ασθένεια και ερεθισμό.

Δεν χρειάζεται, όμως, να μπείτε ποτέ στην πισίνα. Αρκεί να ακολουθήσετε μερικές βασικές συμβουλές υγιεινής.

Προστάτευσε εσένα και τους άλλους από τα μικρόβια της πισίνας

Η καλή συμπεριφορά σε μία πισίνα δεν περιορίζεται μόνο στο να μην κάνεις την ανάγκη σου μέσα σε αυτή. Πρέπει να ακολουθήσεις τους παρακάτω κανόνες υγιεινής:

Ντους πριν και μετά την πισίνα
Μείνε εκτός πισίνας αν είχες διάρροια
Μην κάνεις την ανάγκη σου στην πισίνα
Χρησιμοποίησε πάνες στα μωρά
Κάνε διαλείμματα κάθε ώρα
Μην καταπίνεις το νερό της πισίνας
Έλεγξε το νερό με μια φορητή ταινία μέτρησης.
Κάνε ντούζ τουλάχιστον 60 δεύτερα αφότου μπεις στην πισίνα και πλύσου όταν βγεις

Μόνο ένας κολυμβητής μπορεί να εισάγει δισεκατομμύρια μικρόβια συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων των κοπράνων, στο νερό. Τα καλά νέα είναι ότι ένα ξέπλυμα ενός λεπτού είναι το μόνο που χρειάζεται για να αφαιρέσουμε πολλά από τα μικρόβια που θέλουμε να αποφύγουμε να μεταφέρουμε στην πισίνα. Και το σαπούνισμα μετά το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση οποιουδήποτε κολλώδους υλικού που έχει μείνει στο δέρμα από μια βρώμικη πισίνα.

Μην μπειτε στο νερό αν είχατε διάρροια

Σύμφωνα με έρευνα του 2017, το 25% των ενηλίκων λένε ότι θα κολυμπούσαν μέσα σε μία ώρα από τη διάρροια. Αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα επειδή τα σωματίδια των κοπράνων στο σώμα μπαίνουν στο νερό – ακόμη περισσότερο αν είχατε διάρροια. Έτσι, μικρόβια όπως το Cryptosporidium που εξαπλώνονται μέσω μολυσμένων κοπράνων, μπορούν να εισέλθουν στο νερό.

Και από τη στιγμή που κάποιος έχει μολυνθεί, μπορεί να συνεχίσει να αποβάλλει το παράσιτο για δύο εβδομάδες αφού σταματήσουν τα χαλαρά κόπρανα. Το ενοχλητικό παράσιτο Crypto μπορεί να ζήσει σε πισίνες με επαρκή επίπεδα χλωρίου για έως και 10 ημέρες.

Μην κάνετε την ανάγκη σας στο νερό

Τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν κάποια βοήθεια με αυτόν τον κανόνα. Είναι μια κοινή παρανόηση ότι το χλώριο θα απολυμάνει την πισίνα. Στην πραγματικότητα, τα σωματικά απόβλητα υποβαθμίζουν τις ικανότητες καταπολέμησης των μικροβίων του χλωρίου.

Χρησιμοποιήστε πάνες κολύμβησης

Όποιος φοράει κανονικές πάνες θα πρέπει να φοράει πάνες για το νερό. Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν τις πάνες κάθε ώρα και να τις αλλάζουν σε τουαλέτες ή αποδυτήρια μακριά από τον χώρο της πισίνας.

Κάθε ώρα – όλοι έξω!

Αυτό συνιστά το CDC των ΗΠΑ. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να μεταφέρετε τα παιδιά στην τουαλέτα για να κάνουν την ανάγκη τους. Η καλή υγιεινή της πισίνας περιλαμβάνει επίσης το σωστό σκούπισμα και το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Μην καταπιείτε το νερό

Ακόμα κι αν δεν καταπίνετε σκόπιμα το νερό, πιθανότατα εξακολουθείτε να καταναλώνετε περισσότερο από όσα νομίζετε. Μέσα σε μόλις 45 λεπτά κολύμβησης, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει 1 κουταλιά της σούπαςνερό της πισίνας και τα παιδιά προσλαμβάνουν περισσότερο από το διπλάσιο.

Κάνε ό,τι μπορείς για να ελαχιστοποιήσεις αυτό που μπαίνει στο στόμα σου. Επίσης, διδάξτε στα παιδιά ότι το νερό της πισίνας δεν είναι πόσιμο και ότι πρέπει να κλείνουν το στόμα τους και να βουλώνουν τη μύτη τους όταν πάνε κάτω. Κρατήστε άφθονο φρέσκο ​​νερό στη διάθεσή σας για ενυδάτωση στα διαλείμματα.

Πάρτε μαζί σας μια φορητή ταινία μέτρησης

Εάν το επίπεδο χλωρίου ή pH μιας πισίνας είναι χαμηλό, τα μικρόβια είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν. Εάν δεν είστε σίγουροι πόσο καθαρή είναι μια πισίνα, ελέγξτε το εσείς οι ίδιοι. Το CDC συνιστά τη χρήση φορητών δοκιμαστικών ταινιών για να ελέγξετε εάν μια πισίνα έχει τα κατάλληλα επίπεδα πριν κάνετε μια βουτιά. Μπορείτε να αγοράσετε ταινίες σε πολλά καταστήματα ή στο διαδίκτυο.

Πηγή: news4health.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα