Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΚορωνοϊός: Αυτές είναι οι 12 πιο συχνές παρενέργειες της τρίτης δόσης του...

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι 12 πιο συχνές παρενέργειες της τρίτης δόσης του εμβολίου

Η τρίτη δόση θα γίνεται αποκλειστικά με mRNA εμβόλιο, δηλαδή είτε Pfizer, είτε Moderna, ακόμη και σε όσους έχουν κάνει τις πρώτες δόσεις με AstraZeneca ή Johnson & Johnson.

Όταν τα εμβόλια του κορωνοϊού ξεκίνησαν να χορηγούνται για πρώτη φορά πριν από περίπου εννέα μήνες, οι παρενέργειες ήταν το θέμα που απασχολούσε όλους όσους προγραμμάτιζαν τον εμβολιασμό τους.

Όπως φάνηκε από την κλινική εμπειρία, τα mRNA εμβόλια, δηλαδή της Pfizer και της Moderna, είχαν πολύ συχνότερα παρενέργειες με τη δεύτερη, παρά με την πρώτη δόση. Η πιο συνήθης παρενέργεια ήταν ο υψηλός πυρετός για μία ημέρα, αλλά και καταβολή δυνάμεων και η έντονη υπνηλία.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως φάνηκε, προκαλούσε τις σπάνιες παρενέργειες με τη διαταραχή στην πηκτικότητα του αίματος και τον σχηματισμό θρόμβων κατά την πρώτη δόση. Εάν κάποιος δεν είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα με την πρώτη δόση, τότε το πιο πιθανό ήταν να μην είχε ούτε και με τη δεύτερη.

Έτσι, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα τι είδους παρενέργειες έχει η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, αν είναι πιο ήπιες ή πιο έντονες και φυσικά αν είναι επικίνδυνες.

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Σκάφνερ, ειδικό Λοιμωξιολόγο και καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, «οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στις παρενέργειες της ενισχυτικής δόσης, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες που είχε κάνει κάποιος».

Ο ίδιος εξηγεί ότι η παρενέργειες της ενισχυτικής δόσης θα είναι πιο κοντά σε αυτές της δεύτερης δόσης του εμβολίου mRNA, παρά της πρώτης δόσης, η οποία ήταν και για τους περισσότερους η πιο ανώδυνη.

«Το πιο πιθανό όμως είναι η τρίτη δόση να έχει πιο ήπιες σε ένταση ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση, καθώς γίνεται με μεγάλη χρονική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη. Ενώ οι δύο πρώτες δόσεις έγιναν με διαφορά, περίπου ενός μήνα, το ανοσοποιητικό ήταν αναμενόμενο να είναι εξασθενημένο και να αντιδράει πιο έντονα», σχολιάζει ο ίδιος.

Δεδομένου, όμως, ότι στη χώρα μας όσοι είναι άνω των 60 ετών ή υγειονομικοί και έχουν κάνει είτε AstraZeneca, είτε Johnson & Johnson, θα κληθούν τώρα να κάνουν είτε Pfizer, είτε Moderna, οι ανεπιθύμητες ενέργειες σε αυτούς τους πολίτες, θα είναι σαν να κάνουν για πρώτη φορά εμβόλιο.

Όσοι είχαν κάνει και στην πρώτη φάση mRNA, τότε οι πιο συχνές παρενέργειες που περιγράφει η Pfizer για τα εμβόλιά της κατά την ενισχυτική δόση είναι:

Κοκκίνισμα και πρήξιμο γύρω από το σημείο της ένεσης
Κούραση
Πονοκέφαλος
Πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις
Κρυάδες
Πρήξιμο του προσώπου
Μυοκαρδίτιδα
Περικαρδίτιδα
Ναυτία
Διόγκωση λεμφαδένων
Διάρροια
Εμετός
Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και όσοι έχουν κάνει ήδη mRNA εμβόλιο, είναι εξαιρετικά σπάνιο να εμφανίσουν μία τέτοια.

 

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα