Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΕγκυμοσύνη: Τι να προσέξει η έγκυος στο πασχαλινό τραπέζι

Εγκυμοσύνη: Τι να προσέξει η έγκυος στο πασχαλινό τραπέζι

Η μαγειρίτσα και το κοκορέτσι έχουν την τιμητική τους στο πασχαλινό τραπέζι, αλλά αν είστε έγκυος θα ήταν φρόνιμο να αποφύγετε αυτά τα πιάτα.

Και τα δύο περιέχουν εντόσθια, τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος. Αυτό σημαίνει ότι θα βαρύνουν το στομάχι σας που ήδη δοκιμάζεται από την εγκυμοσύνη. Επιπλέον τα εδέσματα αυτά περιέχουν συκώτι. Αν και αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου – κάτι που η έγκυος το χρειάζεται, το συκώτι περιέχει ακόμη λίπος και ρετινόλη. Ενώ η ρετινόλη (ή βιταμίνη Α) είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, σε μεγάλες ποσότητες – όπως αυτές στις οποίες ανευρίσκεται στο συκώτι – είναι εμβρυοτοξική. Για αυτό και η κατανάλωση συκωτιού αντενδείκνυται κατά την κύηση, μεταδίδει το imommy.gr.

Κρέας στη σούβλα

Το αρνί στη σούβλα είναι ο βασιλιάς του πασχαλινού τραπεζιού, αλλά η υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λίπη το καθιστά μια μάλλον δύσπεπτη τροφή για την έγκυο – ειδικά στα προχωρημένα στάδια της κύησης που τα προβλήματα πέψης είναι πιο συχνά. Αντίθετα, το κατσικάκι – λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λίπη – είναι πιο εύπεπτο, αποτελώντας έτσι μια πιο συμβατή επιλογή με την εγκυμοσύνη.

Το κατσικάκι υπερτερεί έναντι του αρνιού και σε ό,τι αφορά τη θερμιδική αξία – κάτι που είναι σημαντικό για τη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη.

Tip: Η μουστάρδα, που συχνά συνοδεύει το κατσίκι και το αρνί, καλό θα ήταν να καταναλώνεται με μέτρο. Το ίδιο ισχύει και για άλλα πικάντικα αλείμματα, αλλά και για τα πιπέρια καθώς ενδέχεται να ερεθίσουν το στομάχι σας, που ήδη παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία.

Σαλάτα

Τα ωμά λαχανικά είναι σύνηθες συνοδευτικό του πασχαλινού γεύματος. Ωστόσο, οι έγκυες θα ήταν καλύτερα να τα αποφύγουν, αφού αν δεν είναι πολύ καλά πλυμένα μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη από τοξόπλασμα.

Tip: Προτιμήστε λοιπόν τα βραστά λαχανικά ή τα λαχανικά στον ατμό, για να συνοδεύσετε τα κρέατα στο πασχαλινό τραπέζι.

Αυγά

Ενώ τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών με χαμηλή θερμιδική αξία, τα πασχαλινά αυγά καλύτερο θα ήταν να αποφεύγονται από τις εγκύους. Σε περίπτωση που το αυγό που θα τσουγκρίσετε δεν είναι καλά βρασμένο, ενδέχεται να προκληθεί σαλμονέλωση. Επιπλέον, η ασφάλεια των βαφών που χρησιμοποιούνται για τα πασχαλινά αυγά δεν έχει πιστοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι επικίνδυνες για το έμβρυο.

Σοκολατένια αβγά, τσουρέκι

Τα γλυκίσματα, όπως τα σοκολατένια αυγά και το τσουρέκι, αποτελούν τον γευστικό «επίλογο» του πασχαλινού γεύματος. Έχουν, ωστόσο, υψηλότατη θερμιδική αξία. Επομένως, αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα σας και διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να εμφανίσετε διαβήτη κύησης, καλύτερα να τα αποφύγετε. Οι υπόλοιπες ακολουθείστε το μέτρο.

Tip: Τη μέρα που θα φάτε λίγο από το σοκολατένιο αυγό, αποφύγετε να πιείτε καφέ ή κόλα, προκειμένου να μην υπερβείτε τα 200 mg καφεΐνης που είναι το ανώτερο όριο ημερήσιας κατανάλωσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Σεισμός τώρα στην Κερκίνη Σερρών