Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδικήΠιτόγυρα και σουβλάκια που καίνε!-Πόσο κοστίζει στη Χαλκιδική η παραδοσιακή απόλαυση;

Πιτόγυρα και σουβλάκια που καίνε!-Πόσο κοστίζει στη Χαλκιδική η παραδοσιακή απόλαυση;

Η ακρίβεια χτυπάει “κόκκινο” και μαζί με όλα επηρεάζει και τα αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά των Ελλήνων, τα σουβλάκια και τα πιτόγυρα.

Και ενώ πριν από έναν χρόνο αποτελούσε ακόμη την πιο γρήγορη και οικονομική λύση στο θέμα του φαγητού σήμερα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως προϊόν πολυτελείας!

Μάλιστα οι τελευταίες ανατιμήσεις  επιβεβαιώνουν τους φόβους, καθώς σε ορισμένες περιοχές της χώρας το τυλιχτό ξεπέρασε τα 5 ευρώ το ένα· με τους ιδιοκτήτες των ψητοπωλείων να δίνουν μάχη προκειμένου να μην αυξηθεί άλλο.

Ενδεικτικά η μέση τιμή φέτος για ένα τυλιχτό έχει ανέβει κατά 1€ περισσότερο σε σχέση με το 2021 και σύμφωνα με το Pricefox οι ανατιμήσεις στο σουβλάκι είχαν ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο, αλλά ο Ιούνιος έφερε ακόμη  πιο υψηλές τιμές, οι οποίες αν μη τι άλλο χτυπάνε κόκκινο.

Τι συμβαίνει όμως σε μια περιοχή τουριστική όπως την Χαλκιδική;

Μιλώντας το XalkidikiPolitiki με επαγγελματίες του χώρου που δραστηριοποιούνται στον νομό και πραγματοποιώντας έρευνα για το που κυμαίνονται οι τιμές αυτή τη στιγμή στα τυλιχτά, αλλά και κατά πόσο αυξήθηκε ή μειώθηκε το πελατολόγιό τους σε σχέση με πέρσι οι ίδιοι σημειώνουν πως «Οι τιμές έχουν  αυξηθεί, αλλά ούτε και αυτές είναι βιώσιμες, με βάση τα κόστη που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι επιχειρηματίες και τα οποία αφορούν την ενέργεια (ρεύμα), τις φιάλες υγραερίου και τις πρώτες ύλες».

«Εμείς εδώ αυτή τη στιγμή πουλάμε το πιτόγυρο στα 3,80 €. Όμως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από τους εμπόρους κρεάτων γίνεται γνωστό ότι μέχρι τα τέλη του μηνός υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να έχουμε νέα επίπεδα τιμών με αυξήσεις που ίσως αγγίζουν τα 4 ευρώ», σημειώνει άνθρωπος της αγοράς που διατηρεί ψητοπωλείο στο πρώτο πόδι του νομού.

Με το κόστος των κύριων συστατικών ενός τυλιχτού – κρέας, λαχανικά και ηλιέλαιο – να έχει αυξηθεί απότομα μαζί με τις τιμές της ενέργειας, καθώς ο πόλεμος και η πανδημία διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, η αύξηση αυτή αποκαλύπτει μερικές από τις κύριες πιέσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία σε επίπεδο βάσης.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχει επηρεάσει πολύ. Οι πατάτες έχουν αυξηθεί μέχρι τώρα 4 φορές, οι μπίρες αναμένονται να αυξηθούν κατά 20% σύμφωνα με την αθηναϊκή ζυθοποιία», συνεχίζει ο ίδιος επιχειρηματίας τονίζοντας πως «η πίεση παραμένει ισχυρή για τα καταστήματα fast food», ενώ όπως λέει αυτές οι αυξήσεις αρχίζουν να φαίνονται και στην τσέπη του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τους Χαλκιδικιώτες επιχειρηματίες  η κίνηση έως τώρα στον νομό δεν είναι τόσο ενθαρρυντική. Όπως αναφέρουν ο καιρός μέχρι και τις προηγούμενες μέρες δεν στάθηκε τόσο ευνοϊκός, ακόμη και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που όλοι περιμένανε το κάτι παραπάνω: «Οι Έλληνες δεν φαίνονται πουθενά. Υπάρχει μια κίνηση από Σέρβους, Γερμανούς, ελάχιστους Άγγλους και Ολλανδούς», λένε και ευελπιστούν σύντομα να έρθουν καλύτερες μέρες.

Για το εάν ακούνε παράπονα από πελάτες λόγω των αυξήσεων, οι επιχειρηματίες τονίζουν πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον νομό ή στην χώρα, αλλά ύστερα από τα τελευταία γεγονότα εντοπίζεται παντού. Επίσης σημειώνουν ότι παρά τις αυξήσεις και τις ανατιμήσεις το αγαπημένο γρήγορο σνακ όλων, που δεν είναι άλλο από το τυλιχτό παραμένει σε προσιτή τιμή που οι περισσότεροι μπορούν να ανταποκριθούν στην αγορά του.

Μάλιστα την ώρα που το ρεύμα και το υγραέριο έχουν φτάσει στον Θεό πολλοί είναι οι μαγαζάτορες στον νομό που προσπαθούν ακόμη με κάθε τρόπο να κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, έναντι άλλων περιοχών: «Παλεύουμε να ανταπεξέλθουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος. Το σπορέλαιο έχει εκτοξευθεί και φυσικά είναι νοθευμένο. Φανταστείτε παλιότερα το αλλάζαμε κάθε βράδυ το λάδι, αυτή τη στιγμή μέσα στο μισό της ημέρας χρειάζεται συμπλήρωμα», λέει ένας άλλος ιδιοκτήτης fast food, που μαζί με την οικογένειά του διατηρούν ψητοπωλείο στη Σιθωνία εδώ και 25 χρόνια.

«Παρά τις δυσκολίες αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε το τυλιχτό στα 3,70€, σε μία τιμή η οποία δεν είναι καθόλου συμφέρουσα για εμάς τους μαγαζάτορες», δηλώνει ο ίδιος στο XalkidikiPolitiki την ώρα που εξηγεί πως «Μερικοί δεν ξέρουν ακριβώς τι γίνεται στην αγορά. Νομίζουν ότι πάμε να κερδίσουμε κάτι παραπάνω ενώ έχουμε πρόβλημα από τις πρώτες ύλες που ψωνίζουμε πχ πίτες, ηλιέλαιο, κοτόπουλο, κρέατα, χαρτιά. Ό,τι και να ψωνίζουμε έχει μία αύξηση».

Και προσθέτει δίνοντας ως παράδειγμα την τιμή του σπορελαίου: «Η αύξηση είναι αισθητή, καθώς η τιμή μιας δεκάλιτρης συσκευασίας ήταν γύρω στα 15€, ενώ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία η ίδια συσκευασία κοστίζει σχεδόν την διπλάσια τιμή».

Όπως και να έχει οι αυξήσεις στo σουβλάκι δεν σταματούν, με την τιμή για το πιτόγυρο να τραβά την ανηφόρα, αφού οι παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν οι τιμές να φθάσουν ακόμη και τα 4 ευρώ σε κάποιες πιο τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής.

Το θετικό όμως είναι ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να βλέπουν στην καθημερινότητά τους το τυλιχτό ως ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα… street food στην Ελλάδα!

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Σεισμός τώρα στην Κερκίνη Σερρών