Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΣκουλήκι εξαπλώνεται ταχύτατα και καταστρέφει καλλιέργειες στον Έβρο

Σκουλήκι εξαπλώνεται ταχύτατα και καταστρέφει καλλιέργειες στον Έβρο

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες καθώς το σκουλήκι που έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, προκαλεί ανυπολόγιστες καταστροφές.

Όπως γράφει το www.thrakinea.gr το σκουλήκι σύμφωνα με την περιφέρεια επεκτείνεται ταχύτατα και προσβάλει καλλιέργειες κυρίως ηλιόσπορου και τρυφιλλιού. Εκτός από τις περιοχές που πρωτοεμφανίστηκε στο κεντρικό – νότια τμήμα του Έβρου, αναφορές υπάρχουν και για εμφάνισή του και στη Ροδόπη όπως και στην Ανατολική Θράκη.

Σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής περιφερειακής ενότητας Έβρου αναφέρει:
Η σφοδρότητα και η ταχύτητα με την οποία επεκτείνεται η προσβολή στις καλλιέργειες ηλίανθου , μηδικής και στις λοιπές παρακείμενες καλλιέργειες στις αγροτικές περιοχές Πέπλου , Θυμαριάς , Τυχερού , Φυλακτού, Λαγηνών, Λυκόφως, κ.α. οδηγεί προκειμένου να προστατευθεί η παραγωγή, στην αναγκαιότητα διενέργειας ψεκασμών, με εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα για φυλλοφάγες κάμπιες λεπιδοπτέρων στις κατά περίπτωση προσβεβλημένες καλλιέργειες.
Ως εκ τούτου συστήνεται στους μελισσοκόμους να απομακρύνουν προσωρινά τα μελίσσια τους από τις περιοχές όπου εμφανίζονται εκτεταμένες προσβολές προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στις μέλισσες από τους εντομοκτόνους ψεκασμούς.
Οι παραγωγοί μπορούν να ενημερώνονται από την ΔΑΟΚ ΕΒΡΟΥ και το αρμόδιο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου , καθώς και για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση και πληροφορία στα παρακάτω τηλέφωνα : 2551357151 , 122 , 121 , 163 , 165 , 167 , 168 και 172.

Στις 12 Ιουλίου στο θέμα αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Σουφλίου Δημήτρης Δαρούσης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε

Ορισμένες μέχρι στιγμής αγροτικές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Τυχερού δέχονται έντονες προσβολές από σκουλήκι.
Σήμερα το πρωί μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Δεληστάματη και Κλιμάκιο γεωπόνων της Περιφέρειας επισκεφτήκαμε τις περιοχές που αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής πρόβλημα, όπου διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης και είδη από την ΔΑΟΚ Έβρου έχει εκδοθεί δελτίο τύπου με οδηγίες προς τους αγρότες της περιοχής.
Παράλληλα ελήφθησαν δείγματα και ήδη έχουν σταλεί σε ειδικό εργαστήριο.
Επίσης την περιοχή επισκέφτηκε και Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.
Ευχαριστώ θερμά την Περιφέρεια και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βασίλη Δεληστάματη που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο Τυχερό.

Την ίδια μέρα σε ανακοίνωση της περιφέρειας τονίζονταν:
Μετά από επίσκεψη κλιμακίου γεωπόνων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 2022 στην ευρύτερη αγροτική περιοχή Τυχερού, διαπιστώθηκε έντονη εντομολογική προσβολή από προνύμφες λεπιδόπτερων της οικογένειας Crambidae σε ορισμένες τοποθεσίες.
Λόγω του μεγάλου πληθυσμού και της ταχύτατης εξάπλωσης του, συστήνεται ο καθημερινός έλεγχος των αγροτεμαχίων από τους αγρότες, για πιθανές προσβολές των καλλιεργειών τους.
Σε περίπτωση ύπαρξης προσβολών προτείνεται ο άμεσος ψεκασμός σε όλα τα αγροτεμάχια της εν λόγω περιοχής, με εγκεκριμένα εντομοκτόνα για την αντίστοιχη καλλιέργεια.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα