Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΣέρρες: Τα τρία λάθη που έγιναν κατά την αναστήλωση του Λέοντα της...

Σέρρες: Τα τρία λάθη που έγιναν κατά την αναστήλωση του Λέοντα της Αμφίπολης

Ο Λέων της Αμφίπολης είναι έργο επιτάφιας πλαστικής μνημείο πολεμικής δόξας και πράξης.

Τα λάθη που έγιναν κατά την αναστήλωση του Λέοντα της Αμφίπολης παρουσιάζει με άρθρο της στο facebοok η ξεναγός Ευαγγελία Σιάσιου

Το 1936 οι ανασκαφές στην Αμφίπολη ήταν ήδη σε εξέλιξη. Εκπρόσωποι της Αμερικανικής Σχολής αρχαιολογικών μελετών, έπρεπε να συνεργαστούν με τους Γάλλους συναδέλφους τους, που εργάζονταν ήδη στην περιοχή, για την ανακάλυψη και άλλων κομματιών του γλυπτού.

Το 1922 αποκαλύφθηκε η βάση του μνημείου πάνω στην οποία αναστηλώθηκε το 1936, αφού πρώτα κατασκευάστηκε ένα σύγχρονο γύψινο μοντέλο.
Την ανασυναρμολόγηση του Λέοντα ανέλαβε ο Έλληνας γλύπτης Ανδρέας Παναγιωτάκης, ο οποίος για την εξυπηρέτηση των εργασιών, κατασκεύασε αρχικά ένα ακριβές γύψινο αντίγραφο σε πραγματικό μέγεθος.
Η ομάδα του Παναγιωτάκη είχε στη διάθεσή της μόνο εννέα συνεχόμενα κομμάτια του γλυπτού. Έτσι, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τσιμέντο για να συμπληρώσουν όσα έλειπαν.

Κατά την ανασυναρμολόγηση έγιναν τρία λάθη.

  • Οι τεχνίτες δεν κατάλαβαν ότι έλειπε μια στενή λωρίδα από το λαιμό του λιονταριού, με αποτέλεσμα η ένωση του κεφαλιού με το λαιμό να είναι χοντροκομμένο
  • Το δεύτερο λάθος ήταν ότι συμπέραναν πως τα μάτια του λιονταριού ήταν μαρμάρινα και τα «γέμισαν» με τσιμέντο, ενώ το αρχικό γλυπτό είχε μέταλλο ή πέτρα άλλου χρώματος
  • Το τρίτο και σημαντικότερο λάθος της ανακατασκευής είναι η τοποθέτηση του λιονταριού στο σημείο όπου είχε βρεθεί αρχικά ένα κομμάτι της βάσης του.

Οι αρχαιολόγοι σήμερα πιστεύουν ότι ο Λέων της Αμφίπολης κατά την αρχαιότητα, ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του λόφου Καστά.

Πηγή: epiloges.tv

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα