Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΜητρόπολη Θεσσαλονίκης-Η επόμενη μέρα μετά την παραίτηση Άνθιμου

Μητρόπολη Θεσσαλονίκης-Η επόμενη μέρα μετά την παραίτηση Άνθιμου

Πολλοί το περίμεναν, καθώς, ταυτόχρονα, πολλοί ήταν και όσοι εισηγούνταν στον κ. Άνθιμο να παραιτηθεί, ώστε να αποχωρήσει αρχοντικά από τη μητρόπολη που εποίμανε συνειδητά από το 2004.

Δεν ήταν, όμως, λίγοι και όσοι αρέσκονταν σε αυτή την κατάσταση, να βλέπουν ή να «παραβλέπουν» τις αδυναμίες σε πρακτικό τουλάχιστον επίπεδο του κ. Ανθίμου, αναφέρομαι κυρίως στους εξ Αθηνών (!!!) και επέτρεπαν, αδιαφορούσαν, «βολεύονταν» με την όλη αυτή κατάσταση του γηραιού και αδύναμου πλέον ιεράρχη. Υπό την έννοια αυτή, η άρτι αφιχθείσα στα εκκλησιαστικά δεδομένα παραίτηση του κ. Ανθίμου, για άλλους αποτελεί αιτία πανηγύρεως – βλέπετε ανοίγει ο δρόμος για τον αντικαταστάτη του – και για άλλους αιτία λύπης, καθώς το «πανηγύρι» τελείωσε και έρχεται, σιγά σιγά και η δική τους σειρά!

Ο κ. Άνθιμος προσέφερε πολλά στην εν γένει Εκκλησία. Σοβαρός ιεράρχης, μειλίχιος και σθεναρός όταν και όπου έπρεπε, ανάλογα με τις περιστάσεις, έλλην, πατριώτης, ανήρ εκκλησιαστικός και υψιπετής εραστής των θεολογικών γραμμάτων.

Την ίδια όμως, στιγμή, η παραίτηση του κ. Ανθίμου, η οποία κλείνει την αρχιερατική του δράση στο βορρά, την ίδια στιγμή, λέγω, ανοίγει τη συζήτηση και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και δη, στο κέντρο των Αθηνών. Ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, προ συντόμου χρονικού διαστήματος, είχε διαμηνύσει πως είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τον αρχιεπισκοπικό θώκο, φθάνει να αναδυθεί μια ομάδα ιεραρχών, που να το αιτηθεί συνοδικώς και να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες!

Και ερωτώ: Αλήθεια, κ. Ιερώνυμε, περιμένετε να φανεί έστω και στο χιλιόμετρο ιεράρχης που δημόσια θα υποστηρίξει αυτό το αίτημα; Όχι γιατί εκλείπουν από τη σημερινή ιεραρχία ρωμαλέα πρόσωπα και αδάμαντες ιεράρχες, αλλά, κυρίως, διότι ένεκα του σεβασμού προς το προχωρημένο της ηλικίας σας, ακόμη και αν θέλουν να το υποστηρίξουν, θα σιωπήσουν! Άπαντες, ασφαλώς, σεβόμεθα το όλο έργο σας, τόσο στην προτέρα μητρόπολη όσο και στην αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Μήπως, όμως, ο βορράς πρέπει να σας παρακινήσει σε ανάλογες πρακτικές, ώστε με υψηλό το βλέμμα να διακρίνετε και να θωρείτε τον αρχιεπισκοπικό θώκο όχι μόνο πριν, αλλά και κατά την παρουσία σας σε αυτόν, αλλά και μετά από μια δυνητική παραίτηση και απομάκρυνσή σας.

Ίσως, η παραίτηση του κ. Ανθίμου, τον οποίο τώρα και ένεκα της κινήσεώς του αυτής, σέβομαι ακόμη περισσότερο, παρακινήσει και άλλους ηλικιωμένους μητροπολίτες, ώστε να μπει μια ορθότατη σειρά επί των αρχιερατικὠς  πεπραγμένων απανταχού. Για να δούμε, μήπως τελικά, ο βορράς παρακινήσει και το νότο…!

 

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου, Υπ. Δρα ΕΚΠΑ

dogma.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα