Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκη"Καμπάνα" 300.000 ευρώ στην Hellenic Train για ταλαιπωρία επιβατών από Θεσσαλονίκη

“Καμπάνα” 300.000 ευρώ στην Hellenic Train για ταλαιπωρία επιβατών από Θεσσαλονίκη

«Καμπάνα» 300.000 ευρώ επέβαλε η ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων) στην Hellenic Train για σοβαρές παραβάσεις του ευρωπαϊκού κανονισμού (Ε.Κ. 1371/2007) που θίγουν τα δικαιώματα των επιβατών. Η απόφαση της ΡΑΣ ελήφθη κατόπιν αυτεπάγγελτης έρευνας της Αρχής για την απίστευτη ταλαιπωρία 820 επιβατών, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν εντός των συρμών ή εκτός των σταθμών στις 24 Ιανουαρίου εν μέσω του χιονιά «Ελπίδα», χωρίς παράλληλα να έχουν έγκαιρη, πλήρη και σαφή ενημέρωση για την εκτέλεση των δρομολογίων τους. Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις προέκυψε πως οι επιβάτες, που δεν έχουν μέχρι σήμερα αποζημιωθεί, έχουν στερηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση για το δικαίωμά τους να αποζημιωθούν.

Η Αρχή διαπιστώνει σοβαρές παραβάσεις των κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα των επιβατών κατά την ακινητοποίηση πέντε αμαξοστοιχιών (885 / Καλαμπάκα – Αθήνα, IC54 / Αθήνα – Θεσσαλονίκη, IC55 / Θεσσαλονίκη – Αθήνα, IC56 / Αθήνα – Θεσσαλονίκη και IC57 / Θεσσαλονίκη – Αθήνα) στα τέλη Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως υπό συνθήκες χιονόπτωσης και ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών αρκετοί επιβάτες εγκλωβίστηκαν στην περιοχή της Οινόης χωρίς να υπάρχει μέριμνα για τη σωστή εξυπηρέτησή τους. Μετά τη λεπτομερή διερεύνηση των συμβάντων, την εξέταση των αναφορών/παραπόνων που κατέθεσαν οι θιγόμενοι επιβάτες στην Αρχή και την ολοκλήρωση της κλήσης σε ακρόαση της εταιρείας, η ΡΑΣ διαπίστωσε «ιδιαίτερης σοβαρότητας παραβάσεις των διατάξεων που προστατεύουν τα δικαιώματα των επιβατών, για τις οποίες επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ».

Εκτός από το πρόστιμο, η ΡΑΣ υποχρεώνει την εταιρεία σε μια σειρά δεσμεύσεων έναντι των επιβατών, οι οποίες δεν τηρήθηκαν στο συγκεκριμένο συμβάν, παρά τους ισχυρισμούς της Hellenic Train. Ετσι, η Αρχή καλεί την εταιρεία εντός ενός μήνα από την κοινοποίηση της απόφασης να παρέχει στους επιβάτες κατάλληλες πληροφορίες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε πραγματικό χρόνο. Επίσης την υποχρεώνει να μην παραβιάζει στο μέλλον το σύνολο των διατάξεων του ευρωπαϊκού κανονισμού 1371/2007 και την καλεί να ενημερώσει τους επιβάτες των παραπάνω αμαξοστοιχιών, που δεν έχουν αποζημιωθεί, με σχετική πληροφόρηση, την οποία θα παράσχει όχι μόνο στον επίσημο ιστότοπό της αλλά και με σχετικά δελτία Τύπου, ώστε να λάβουν γνώση των σχετικών δικαιωμάτων τους. Τέλος απειλεί τη σιδηροδρομική εταιρεία με την επιβολή προστίμου ή άλλων μέτρων, αν με απόφαση της Αρχής βεβαιώνεται η συνέχιση των παραβάσεων. Από την πλευρά της η Hellenic Train εξετάζει το σκεπτικό της απόφασης και δεν προβαίνει για την ώρα σε κάποιο επίσημο σχόλιο.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα