Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΔΑΣ Δ. Θεσσαλονίκης για κατάργηση ΟΒΡΕΠΟΜ: Οδηγούμαστε σε απολύσεις και κλείσιμο παιδικών...

ΔΑΣ Δ. Θεσσαλονίκης για κατάργηση ΟΒΡΕΠΟΜ: Οδηγούμαστε σε απολύσεις και κλείσιμο παιδικών σταθμών

Την απόφαση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να καταργήσει τον ΟΒΡΕΠΟΜ, σχολίασε η ΔΑΣ του Δήμου.

Αναλυτικά:

Η διοίκηση του δήμου Θεσ/νίκης έχει ανακοινώσει την απόφαση της να προχωρήσει στην κατάργηση του ΝΠΔΔ του ΟΒΡΕΠΟΜ και το πέρασμα των παιδικών σταθμών του στη διεύθυνση  παιδικών σταθμών του δήμου. Η διοίκηση προχωράει σε αυτή την κίνηση επικαλούμενη «οικονομικούς λόγους». Κατανοητό στους εργαζόμενους είναι  το που το πάνε.  Κυβερνήσεις και διοικήσεις δήμων τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο παιδικών σταθμών και απολύσεις συμβασιούχων που δούλευαν για χρόνια. Και στον δήμο Θεσ/νίκης έχουν κλείσει παιδικοί σταθμοί.

Η διοίκηση επικαλείται την λειψή και μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, αλλά δεν διεκδικεί κονδύλια από την κυβέρνηση, ούτε μία απλή διαμαρτυρία δεν έχει κάνει. Αντίθετα με κάθε ευκαιρία δηλώνουν πιστοί σύμμαχοι της κυβέρνησης. Επικαλούνται ότι δεν υπάρχουν παιδιά για τα τμήματα των παιδικών σταθμών. Κουβέντα δεν κάνουν και για τα χιλιάδες παιδιά που αποκλείστηκαν επειδή δεν κατάφεραν να πάρουν το voucher και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που πληθαίνουν. Ούτε σκέψη βέβαια να δημιουργήσουν βρεφικούς σταθμούς που είναι τόσο απαραίτητοι για τις λαϊκές οικογένειες. Με τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν προσπαθούν να διχάσουν τους εργαζόμενους του ΟΒΡΕΠΟΜ σε μόνιμους, αορίστου και συμβασιούχους, «παλιούς» και «νέους», διοικητικούς και παιδαγωγούς.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις δηλώσεις της διοίκησης του δήμου ότι δεν πρόκειται να κλείσουν άλλοι παιδικοί σταθμοί και κανείς εργαζόμενος δεν θα απολυθεί. Η πολιτική τους και η πρακτική τους άλλα δείχνουν. Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι και στους δήμους η κατάργηση και η συγχώνευση υπηρεσιών, έχει οδηγήσει σε κλείσιμο δομών, απολύσεις και κατάργηση θέσεων εργασίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους του δήμου και το λαό της πόλης να διεκδικήσουμε:

-Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν, χωρίς την αγωνία για το πότε και εάν θα πάρουν το voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στο χώρο. Να μη γίνει καμία απόλυση.

-Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

-Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία ( αλλά και μετά από αυτή) και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, τη σίτιση, τον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.

-Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση και την ξεκούραση των παιδιών.

-Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.

-Τακτικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, ιχνηλάτηση για όλους, άμεση ιατρική αντιμετώπιση εφόσον υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλα αυτά στην ευθύνη σχολιατρικής υπηρεσίας, διασυνδεδεμένης με το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα