Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
Αρχικήseleo ΘέμαΤΡΑΙΝΟΣΕ: Έδιναν κουπόνια για να μην πληρώνουν υπερωρίες (ΦΩΤΟ)

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Έδιναν κουπόνια για να μην πληρώνουν υπερωρίες (ΦΩΤΟ)

Νέες αποκαλύψεις για τις συνθήκες εργασίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο έρχονται καθημερινά στο φως έπειτα από την τραγωδία στα Τέμπη.

Καταγγελίες για εργαζομένους στα όρια της εξάντλησης, έπειτα από συνεχόμενες υπερωρίες λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και η πρόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να τους «επιβραβεύσει» με… κουπόνια, προκειμένου να μην πληρωθούν για τις παραπάνω ώρες εργασίας. Δυστυχώς, σύμφωνα με καταγγελία, οι υπερωρίες στάθηκαν μοιραίες για δύο εργαζομένους στα Τέμπη.

Έγγραφο της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποκαλύπτει την πρακτική που… ήθελαν να εφαρμόσουν για να επιβραβεύσουν τους υπαλλήλους στα τρένα.

Στο έγγραφο με ημερομηνία 25 Ιουνίου 2021 η Διεύθυνση Προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προτείνει στην Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού την παροχή bonus σε κουπόνια για να μην πάρουν άδεια και να εργαστούν παραπάνω ημέρες. Όπως έχει γίνει γνωστό και μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, οι εργαζόμενοι ήταν αναγκασμένοι λόγω του φόρτου εργασίας και των σημαντικών ελλείψεων να κάνουν υπερωρίες προκειμένου να καλύψουν τα κενά.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και με σκοπό η εταιρεία να επιβραβεύσει το προσωπικό του κλάδου κίνησης για την εργασία του προτείνει την παροχή bonus με την μορφή κουπονιών». Όπως φαίνεται στην συνέχεια πρόκειται για προσπάθεια ώστε να μην πληρωθούν οι υπερωρίες, καθώς η πρόταση της περιλαμβάνει:

«Παροχή κουπονιών 60 ευρώ/την ημέρα για όσους υπαλλήλους από το προσωπικό κίνησης (που εργάζονται επί των αμαξοστοιχιών) λάβουν έως και 5 ημέρες συνεχόμενης άδειας για το χρονικό διάστημα από 1/7 έως 5/9.

Παροχή κουπονιού 30 ευρώ για κάθε ανάπαυση του προσωπικού που θα συμμετέχει στην ανωτέρω ρύθμιση, με την προϋπόθεση ότι όλες οι αναπαύσεις τους θα βρίσκονται στην διακριτική ευχέρεια του γραφείου προγραμματισμού εργασίας» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικό στο έγγραφο.

Το έγγραφο, το οποίο υπογράφουν η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καταλήγει ζητώντας από τους εργαζομένους να τους ενημερώσουν αν είναι σύμφωνοι με την παραπάνω πρόταση.

Ουσιαστικά, η διοίκηση πρότεινε στους εργαζόμενους να μην παίρνουν άδεια τους θερινούς μήνες που υπήρχαν αυξημένες ανάγκες και έκτακτα δρομολόγια, και για αντάλλαγμα να τους δίνει bonus σε κουπόνια για κάθε μέρα υπερεργασίας.

Δείτε το έγγραφο με την πρόταση για τα κουπόνια.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

 

Η καταγγελία για τα Τέμπη

Μία νέα διάσταση στο θέμα των υπερωριών που είναι αναγκασμένοι να κάνουν οι εργαζόμενοι, δίνει και η καταγγελία της αδελφής της 55χρονης Μαρίας Μίαρη που εργαζόταν ως ελεγκτής στην μοιραία αμαξοστοιχία 62 και έχασε τη ζωή της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Σε δηλώσεις της υποστήριξε πως η αδελφή της σκοτώθηκε καθώς, για μία ακόμη φορά, έκανε υπερωρία, διαφορετικά δεν θα βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο τρένο.

«Επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα άτομα να εργαστούν ανέλαβε μαζί με τον σύντροφο της να δουλέψουν υπερωρία. Και έκαναν συχνά πολλοί εργαζόμενοι το ίδιο για να εξυπηρετούν συναδέλφους λόγω ελλείψεων. Αυτό το ταξίδι ήταν μοιραίο. Εκείνη την ημέρα είχε βάρδια Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που δούλευε υπερωρίες. Αν είχε σχολάσει στην ώρα της θα ήταν Θεσσαλονίκη και θα ανέβαινε στο τρένο την επόμενη ημέρα για Αθήνα, όπως ήταν να κάνει κανονικά. Αλλά έπρεπε να καλύψουν τις βάρδιες μεταξύ τους γιατί υπήρχε έλλειψη σε προσωπικό», τόνισε.

Πηγή:enikos.gr/ Του Μιλτιάδη Τσεκούρα

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Διαβάστε Ακόμα