Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Πληθώρα αναπαραστάσεων ζωντανεύουν μέσα απο τα Playmobil στη Χαλκηδόνα (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Θεσσαλονίκη: Πληθώρα αναπαραστάσεων ζωντανεύουν μέσα απο τα Playmobil στη Χαλκηδόνα (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Κάστρα, ναυμαχίες, σκηνές από ιστορικά γεγονότα αλλά και από την καθημερινή ζωή, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που αναβιώνουν μέσα από τις φιγούρες Playmobil στην Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκούπος

Ο λόγος για την 3η έκθεση συλλεκτών Playmobil, που λαμβάνει χώρα, το διήμερο 13 και 14 Απριλίου στο κλειστό γυμναστήριο Χαλκηδόνας.

Πρόκειται για μια εκδήλωση την οποία διοργανώνει ο ο τοπικός μορφωτικός σύλλογος της Θεσσαλονικιώτικης κωμόπολης.

Σε αυτή οι επισκέπτες μπορούν να δουν μια πληθώρα από αναπαραστάσεις γεγονότων, με τις φιγούρες του αγαπημένου σε πολλούς, κυρίως κατά τις προηγούμενες δεκαετίες (80s-90s) αλλά όχι μόνο, παιχνιδιού, που δεν είναι άλλο από τα Playmobil.

Πρόκειται για αναπαραστάσεις οι οποίες αποτελούν δημιούργημα συλλεκτών άλλων των ηλικιών. Συγκεκριμένα κανείς δύναται να συναντήσει στην έκθεση, από σκηνές με την ζωή στην “Άγρια Δύση”, αναπαράσταση μαχών μεταξύ ιπποτών και ναυμαχίες μέχρι θέματα από την καθημερινότητα, όπως ένα αστυνομικό τμήμα, ένας πυροσβεστικός σταθμός, ένα νοσοκομείο ακόμα και η ληστεία μιας τράπεζας!

Αντίστοιχης παραστατικότητας είναι και η αναπαράσταση των αγροτικών εργασιών καθώς και ενός εργοταξίου. Ωστόσο εντύπωση προκαλούν η αναπαράσταση της Ρωμαϊκής αρένας, του ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης, καθώς και των αρχαιολογικών ανασκαφών στο Μακεδονικό ανάκτορο των Αιγών, στην Βεργίνα!

Αναφορικά με την εκδήλωση αυτή το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του μορφωτικού συλλόγου Χαλκηδόνας,Καρατζοπούλου Τάνια, δήλωσε τα ακόλουθα:

Πώς προέκυψε η ιδέα της έκθεσης;

Η ιδέα προέκυψε από έναν πολύ καλό μας φίλο, εδώ από την Χαλκηδόνα, ο οποίος ήταν συλλέκτης και είχε επαφές με συλλέκτες σε όλη την Ελλάδα. Οπότε το 2017 ήταν η πρώτη φορά που το κάναμε, μετά έπεσε λίγο ο covid19 κλπ οπότε το σταματήσαμε εκεί και είναι η τρίτη φορά ουσιαστικά τώρα.

Πόσοι είναι οι συλλέκτες που δίνουν το παρόν;

Κάθε φορά έχουμε γύρω στους 25 συλλέκτες οι οποίοι δεν είναι μόνο της περιοχής μας εδώ, ας πούμε είναι δύο, τρεις που έρχονται από Αθήνα, είναι και από μακριά, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς κλπ.

Όλων των ηλικιών;

Όλων των ηλικιών ναι! Το καλό είναι ότι τον τελευταίο χρόνο, πέρσι και φέτος που το δουλεύουμε, υπάρχει ενδιαφέρον από ποιο μικρά παιδάκια δικά μας, τα οποία είχαν μικρές συλλογές στα σπίτια τους και τα φέρνουν και αυτά περιμετρικά των μεγάλων συλλόγων.

Και αυτές οι συλλογές που πηγαίνουν μετά την έκθεση;

Τις παίρνουν οι συλλέκτες δεν είναι κάτι που ανήκει δηλαδή στον πολιτιστικό σύλλογο είναι κάτι που ανήκει αποκλειστικά στον καθένα. Είναι όμως μεγάλη η χαρά αυτών που συμμετέχουν, γιατί έχουμε πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου. Πέρσι ήμασταν γύρω στα 2000 άτομα που πέρασαν από εδώ σε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο.

 

Όσον αφορά τις ηλικίες όσων ενδιαφέρονται να δουν των έκθεση;

Οι ηλικίες είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό ότι αρχίζουν από μια ηλικία που μπορεί να είναι παιδάκια 6-7 χρόνων, που παίζουν στα σπίτια τους με τα Playmobil, μέχρι και παππούδες οι οποίοι έρχονται μαζί και μπορεί να είναι και εβδομήντα χρόνων.

Το ρωτάμε επειδή δεν γνωρίζουμε κατά πόσο οι νεότερες ηλικίες προτιμούν τα Playmobil;

Οι μεσαίες ηλικίες για να πω την αλήθεια, οι εικοσάρηδες, εικοσπεντάρηδες δεν θα τους δείτε, δεν τους ενδιαφέρει τόσο πολύ. Αλλά άνθρωποι οι οποίοι είχαν συλλογές από μικροί τις κρατούν και μεγαλώνοντας τις διανθίζουν πολύ περισσότερο και φυσικά τις εκθέτουν.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα