Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου» ΠΟΕΣΥ: Ελευθερία του Τύπου και Δημοκρατία ταυτόσημες έννοιες

«Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου» ΠΟΕΣΥ: Ελευθερία του Τύπου και Δημοκρατία ταυτόσημες έννοιες

Η Ελευθερία του Τύπου, τόσο ως κοινωνικός θεσμός ενημέρωσης της κοινής γνώμης, όσο και ως αναφαίρετο ατομικό δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των πολιτών, είναι συστατικό κύτταρο της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου η ΠΟΕΣΥ υπενθυμίζει ότι η ημέρα αυτή –3 Μαΐου- περιλαμβάνεται στην παγκόσμια διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και προστατεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα.

Δυστυχώς στην εποχή μας όπου η ενημέρωση κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ (Παλαιστίνη, Ουκρανία, κλιματική κρίση), οι Έλληνες δημοσιογράφοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος μιας κατά το δυνατόν αξιόπιστης ενημέρωσης, αντιμετωπίζοντας αντισυνταγματικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και θεσμικά όργανα της Πολιτείας, αλλά και από ισχυρά εργοδοτικά και οικονομικά συμφέροντα, με παρακολουθήσεις, απειλές, εκφοβισμούς, καταχρηστικές αγωγές, ενώ δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ μετά από τρία χρόνια.

Ήδη από πέρσι η Ελλάδα έχει καταταγεί στην τελευταία θέση όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου, σχετικά με τις άλλες χώρες, και έχει καταγγελθεί από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για:

  • Προσπάθειες παραπληροφόρησης και ελέγχου στα ΜΜΕ.
  • Παρακολουθήσεις δημοσιογράφων που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία.
  • Προσπάθεια αποθάρρυνσης και φίμωσης των δημοσιογράφων, με την υποβολή καταχρηστικών αγωγών και την απειλή εξοντωτικών χρηματικών ποινών σε βάρος τους (slapps).
  • Καθυστέρηση στη χώρα μας στην θέσπιση νομικής προστασίας τους από τα slapps, όπως έχει ήδη αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει προτείνει ήδη η ΠΟΕΣΥ.

Σχετικά με αυτό, στην έκθεση της Ένωσης Πολιτών Ελευθεριών στην Ευρώπη (Liberties) –η οποία συντάχθηκε από 37 ομάδες δικαιωμάτων σε 19 χώρες- τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη εφαρμογής στην Ελλάδα της οδηγίας αυτής για τα Slapps.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελευθερία στα ΜΜΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται «επικίνδυνα κοντά, σε οριακό σημείο», σαφώς σε σταθερή πτώση σε ολόκληρη την ΕΕ και συμβαδίζει με την παρακμή του κράτους Δικαίου στα κράτη-μέλη.

Ειδικότερα –τονίζεται- το τοπίο των ΜΜΕ χαρακτηρίστηκε και πέρυσι από μεγάλη συγκέντρωση ιδιοκτησίας, ανεπαρκείς κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας κ αι πολυάριθμες απειλές για την ανεξαρτησία και τα οικονομικά των δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης. Καταγράφηκαν, επίσης, πολλαπλές περιπτώσεις απειλών, εκφοβισμού, παρακολουθήσεων και βίας κατά δημοσιογράφων σε πολλά κράτη-μέλη, καθώς επίσης και περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και στην πρόσβαση στην πληροφόρηση, ενώ υπό παρακολούθηση από κατασκοπευτικά λογισμικά, όπως τα Pegasus και Predator, βρέθηκαν δημοσιογράφοι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Γερμανία, Ολλανδία και Πολωνία.

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό πλαίσιο, η ΠΟΕΣΥ με την ευκαιρία της φετινής Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, καλεί τους Έλληνες δημοσιογράφους σε συνεχή εγρήγορση για την προστασία της δουλειάς τους, προτρέποντάς τους να παραμείνουν πιστοί στους κανόνες δεοντολογίας, στην αξιοπιστία της πληροφόρησης και της Ελευθερίας της Έκφρασης, απέναντι σε κάθε απόπειρα φίμωσης από όπου και αν προέρχεται.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας

 


 

Διαβάστε Ακόμα