Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΔιαμαρτυρίες σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Διαμαρτυρίες σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένες για σήμερα, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, στις 09.00 το πρωί, θα συγκεντρωθούν μέλη του  Συνδέσμου Φυλακισθέντων και  Εξορισθέντων Αντιστασιακών στο  Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης στην oδό Φράγκων  με  αφορμή την εκδίκασης της  αίτησης ακύρωσης της απογόνου του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου – Φρούραρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής – κατά της μετονομασίας της φερώνυμης οδού σε Αλβέρτου Ναρ.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και  Εξορισθέντων Αντιστασιακών:

Εκδικάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης η αίτηση ακύρωσης της απογόνου του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου – Φρούραρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής – κατά της μετονομασίας της φερώνυμης οδού σε Αλβέρτου Ναρ. Η αίτηση ακύρωσης στρέφεται κατά του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ, αλλά και κατά του Υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αν και δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της τελευταίας οι ονοματοθεσίες των οδών.

Το όνομα του Αθ. Χρυσοχόου είχε αποδώσει σε δρόμο της πόλης το 1971 το παράνομο, διορισμένο από τη χούντα ΔΣΘ, παρά την εθνικά επιλήψιμη συνεργασία του με τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής, που έστειλαν στα κρεματόρια πενήντα περίπου χιλιάδες εβραϊκής καταγωγής συμπολίτες μας, ενώ καταδίκασαν σε θάνατο από πείνα και εκτέλεσαν χιλιάδες άλλους που αντιστάθηκαν στους δήμιους του Χίτλερ και τους δωσίλογους συνεργάτες τους. Μάλιστα, Ο Αθ. Χρυσοχόου υπεράσπισε το 1959 στο Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου τον αρχιεγκληματία Μαξ Μέρτεν – υπόλογο για την καταναγκαστική εργασία, την εξόντωση και τη διαρπαγή των περιουσιών των αδικοχαμένων συμπολιτών μας. Ως γνωστόν, την μετονομασία της οδού αποφάσισε, ύστερα από ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Ιστορικής Μνήμης του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Συμβούλιο στις 26/3/2018, με τη σύμφωνη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, και με την τήρηση όλων των διατάξεων που προβλέπει ο σχετικός νόμος, υλοποιώντας αίτημα συνδημοτών μας και ιστορικών φορέων, όπως ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε οδό Αλβέρτου Ναρ, ο οποίος υπήρξε σημαντικός λογοτέχνης και θεματοφύλακας της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, ως μια οφειλόμενη αναγνώριση της ανεκτίμητης συμβολής της εβραϊκής κοινότητας στη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης. Θεωρούμε ότι η υπό εκδίκαση αίτηση ακύρωσης των απογόνων του στρ. Αθανάσιου Χρυσοχόου δεν είναι παρά μια απόπειρα νομιμοποίησης / εξιλέωσης του καθεστώτος που συνεργάστηκε με τις κατοχικές δυνάμεις. Μια προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας, καθώς αποσιωπάται εσκεμμένα η εγκληματική δραστηριότητα των κατοχικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη και των συνεργατών τους, ανάμεσα στους οποίους ο Αθ. Χρυσοχόου κατείχε εξέχουσα θέση, ως αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος. Οι ίδιοι μάλιστα, δεν δίστασαν να καταθέσουν αγωγή για “προσβολή μνήμης νεκρού”, κατά των Αλέξανδρου Γρίμπα, Σπυρίδωνα Σακέττα και Τριαντάφυλλου Μηταφίδη – αγωνιστών της αντιδικτατορικής αντίστασης, μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και πρώην δημοτικών συμβούλων του ΔΘ – επειδή με επιστολή τους προέτρεψαν το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να προχωρήσει στη μετονομασία του δρόμου. Η αγωγή έχει προκαλέσει την αντίδραση μεγάλου αριθμού ιστορικών, νομικών και πολιτικών επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο, που, όπως υποστηρίζουν σε κοινή τους δήλωση, «η ιστορία δεν δικάζεται». Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, όπως έπραξαν και στο ΣτΕ, θα υπερασπίσουν τη μετονομασία της οδού όχι μόνο για λόγους σεβασμού της νομιμότητας, αλλά και ως συμβολή στην προσπάθεια η Θεσσαλονίκη – που ανακηρύχτηκε μαρτυρική πόλη μόλις το 2012 – τιμώντας το μαρτυρικό και αντιστασιακό της παρελθόν, να ανακτήσει την ιστορική της μνήμη και να γίνει παράδειγμα συνύπαρξης και αλληλεγγύης.

Στις 10.00 το πρωί, θα συγκεντρωθούν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, αντιεξουσιαστές με αφορμή εκδίκασης υπόθεσης 12 συλληφθέντων έξω από το τουρκικό προξενείο το 2019.

Τέλος, 12.00  το μεσημέρι φοιτητές θα συγκεντρωθούν μπροστά από την Πρυτανεία του ΑΠΘ, για να διαμαρτυρηθούν για τον Νόμο Κεραμέως.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Σεισμός τώρα στην Κερκίνη Σερρών