Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔημοσκόπηση Marc: Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Τι κυβέρνηση προτιμούν οι...

Δημοσκόπηση Marc: Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες

Σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 16-21 Δεκεμβρίου και σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων δείχνει τη ΝΔ να προηγείται με διαφορά 8,1 ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 33,4% έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας της Marc είναι η υποχώρηση κατά 1,1% του ΠΑΣΟΚ, από την οποία ενισχύονται η ΝΔ σε ποσοστό 0,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,6%. Η παράταξη του Νίκου Ανδρουλάκη συγκεντρώνει πλέον ποσοστό  10,5% – οριακά δηλαδή πάνω από διψήφιο ποσοστό – που είναι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν και ανέλαβε την αρχηγία.

Στην πρόθεση ψήφου ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και το ΜέΡΑ25, το οποίο με το 3,1% που συγκεντρώνει φαίνεται να καταφέρνει να μπει στη Βουλή.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη ΝΔ, ή προκρίνει τη λύση μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΝΔ.

Περισσότεροι από το 50% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας απέναντι στην Τουρκία (54,5%) και να διαχειριστεί καλύτερα τις κρίσεις (50,1%).

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει μεγαλύτερη απήχηση στους πολίτες, με το 47,7% να έχει θετική γνώμη. Την ίδια ώρα θετική άποψη για τον Αλέξη Τσίπρα έχει το 33,4%, προσπερνώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έπεσε στο 32,4% (σ.σ. από τον Μάρτιο έχει χάσει πάνω από 10%).

Όσον αφορά τα ζητήματα που προβληματίζουν τους πολίτες το 81,3% βάζει ως προτεραιότητα την ακρίβεια με 81,3%. Στη συνέχεια ακολουθούν τα ελληνοτουρκικά θέματα με 41%, ενώ η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας βρίσκονται στην 3η θέση με 37,2%.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Σεισμός τώρα στην Κερκίνη Σερρών