Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονpets-seleoΣκύλος: Γιατί σας γλείφει;

Σκύλος: Γιατί σας γλείφει;

Σκεφτείτε το εξής: γυρίζετε σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα και εκεί σας περιμένει το λατρεμένο σας κουτάβι το οποίο χαίρεται λες και έχει να σας δει 5 χρόνια.

Στον ίδιο βαθμό βέβαια χαίρεστε κι εσείς, οπότε ξεκινάτε τις αγκαλιές και τα φιλιά και το γούνινο φιλαράκι σας γυρίζει την κοιλίτσα του, κουνάει την ουρά του και σας γλείφει τα χέρια, τα μάγουλα, τη μύτη και γενικά όπου μπορεί.

Τι σημαίνει όμως αυτή η τελευταία συμπεριφορά; Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί σας γλείφει το σκυλάκι σας; Είναι κάτι σαν το ανθρώπινο φιλί, αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι;

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε μερικούς από τους λόγους που αυτό το αξιολάτρευτο τετράποδο μπορεί να σας γλείφει. Ας τους δούμε λοιπόν!

Σας καλωσορίζει

Η πιο απλή εξήγηση είναι ότι ο σκύλος σας, σας χαιρετάει που ήρθατε σπίτι και σας δείχνει ότι είναι πολύ ενθουσιασμένος που επιστρέψατε. Μπορεί τα σκυλιά να μη μιλάνε, αλλά χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματός τους μπορούν να μας πούνε πολλά! Οπότε με το να σας γλείφει ο σκύλος σας είναι ο δικός του τρόπος καλωσορίσματος. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτή τη συμπεριφορά οι τετράποδοι φίλοι μας την «κουβαλάνε» χιλιάδες χρόνια, αφού έγλειφαν κάποιον άλλον σκύλο όταν επέστρεφε στην αγέλη.

Σας δείχνει την αγάπη του

Φυσικά και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που σας γλείφει το σκυλάκι σας. Θέλει να σας δείξει όλη του την αγάπη, τη στοργή και τη λατρεία. Είναι ένας ακόμη τρόπος για να ενισχύσουν το ήδη ισχυρό δεσμό μαζί σας και με τους αγαπημένους του. Είναι ένα μητρικό ένστικτο των σκύλων, αφού συνηθίζουν να γλείφουν τα κουτάβια τους για να τα περιποιηθούν και για να τους προσφέρουν θαλπωρή. Έτσι λοιπόν, με το να σας γλείφει είναι ένας τρόπος να σας περιποιηθεί και να σας δείξει ότι νιώθει οικειότητα και αγάπη.

Σας δείχνουν συμπόνια

Οι σκύλοι είναι ζώα με ενσυναίσθηση, πολύ ευαίσθητα στις συναισθηματικές καταστάσεις των ανθρώπων και επειδή έχουν εξελιχθεί μαζί μας αντιλαμβάνονται, ερμηνεύουν και ανταποκρίνονται στα συναισθήματά μας. Επομένως, αν για κάποιο λόγο είστε αναστατωμένοι και στενοχωρημένοι, το κουτάβι σας το καταλαβαίνει και προσπαθεί με το να σας γλείφει, να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Μάλιστα, μια μελέτη του 2012 έδειξε ότι οι σκύλοι είναι πιο πιθανό να προσφέρουν συμπόνια μέσω κάποιων συμπεριφορών τους σε ανθρώπους που έδειχναν στενοχωρημένοι παρά σε αυτούς που έδειχναν ουδέτεροι.

Αποζητά την προσοχή σας

Ίσως να μην το έχετε σκεφτεί, αλλά ναι, ο σκύλος σας μπορεί να σας γλείφει γιατί αποζητά την προσοχή σας. Βέβαια, για να του δώσετε σημασία μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα, όπως μια αταξία ή να σας φέρει το αγαπημένο του παιχνίδι για να παίξετε, αλλά με την πάροδο του χρόνου έχει μάθει ότι και αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να σας τραβήξει την προσοχή. Με το να σας γλείφει, ξέρει ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα και θα του δώσετε την αγάπη και τα χάδια που θέλει εκείνη τη στιγμή. Εννοείται πως κανένας σκυλογονιός δεν χάνει ευκαιρία να δείξει την αγάπη του, κι αυτό το μικρό σας κουτάβι το εκμεταλλεύεται, εννοείται πάντα με την καλή έννοια. Ωστόσο, μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα ότι θέλει να του επιβεβαιώσετε την αγάπη σας, αλλά μπορεί να θέλει να σας ενημερώσει ότι πεινάει και έχει έρθει η ώρα του φαγητού. Εξάλλου και αυτή αποτελεί μια ενστικτώδη συμπεριφορά, αφού τα κουτάβια συνήθιζαν να γλείφουν τα χείλη της μητέρας τους μετά από ένα κυνήγι για να δείξουν ότι πεινάνε και στη συνέχεια η μητέρα τους, τους έδινε τροφή.

Έχετε ωραία γεύση

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι αυτή τη συμπεριφορά ο σκύλος σας την εμφανίζει όταν είστε ιδρωμένοι ή όταν έχετε βγει από το μπάνιο. Αυτό το κάνει γιατί μπορεί να γευτεί το αλάτι και του αρέσει αυτή η γεύση. Ή μπορεί να το κάνει αφού έχετε φάει -κι ας έχετε πλύνει τα χέρια σας- καθώς είναι σε θέση να αντιληφθεί ακόμα και τις πιο ανεπαίσθητες μυρωδιές με την απίστευτα ευαίσθητη μύτη του, οπότε σας γλείφει για να μπορέσει να γευτεί αυτό που κρατούσατε προηγουμένως.

Νιώθει άγχος

Ορισμένοι σκύλοι με άγχος αποχωρισμού ή γενικά στρες, αναζητούν τρόπους να ηρεμήσουν. Το γλείψιμο κάνει τον εγκέφαλο του σκύλου να απελευθερώσει ντοπαμίνη και ενδορφίνες, ορμόνες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο να νιώσει πιο χαλαρός. Οπότε, αν το φουντωτό φιλαράκι σας έχει άγχος, σας γλείφει για να ανακουφιστεί από τα δυσάρεστα συναισθήματα. Ειδικά όταν εσείς ανταποκρίνεστε θετικά σε αυτή τη συμπεριφορά, θα το κάνει και στο μέλλον όποτε είναι αγχωμένο για να ηρεμήσει.

Τελευταίες σκέψεις

Μπορεί ο σκυλάκος σας να σας γλείφει για να σας δείξει την αγάπη του, μπορεί για να σας τραβήξει την προσοχή ή για να πάρει μια γεύση από το τελευταίο σας γεύμα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι σίγουρο ότι τις περισσότερες φορές ανταποκρίνεστε θετικά δίνοντάς του όλο και περισσότερα χάδια, όλο και περισσότερα φιλιά, όλο και περισσότερες αγκαλιές. Και πώς να αντισταθείτε άλλωστε;

topetmou

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα