Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΦορολογικές δηλώσεις: Δέκα συμβουλές για λιγότερο φόρο

Φορολογικές δηλώσεις: Δέκα συμβουλές για λιγότερο φόρο

Οι επτά στους δέκα φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωσή τους διαπίστωσαν ότι φέτος είτε δεν πληρώνουν καθόλου επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου, η οποία όμως για τους περισσότερους θα συμψηφιστεί με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ.

Τρεις στους δέκα πληρώνουν έξτρα φόρο για τα περυσινά εισοδήματα, όπως δείχνουν τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 1,25 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατ. δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος με την προθεσμία να εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2022 και το ενδεχόμενο παράτασης να είναι ανοιχτό λόγω του αργού ρυθμού με τον οποίο εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δέκα «κλειδιά» που θα τους βοηθήσουν να μειώσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν το «ραβασάκι» της Εφορίας

Τα 10 tips για λιγότερους φόρους που χρειάζονται προσοχή είναι τα εξής:

1. Οι νέοι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2019 και μετά και το 2021 είχαν ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% από 9%. Απαραίτητη προϋπόθεση να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 στο έντυπο Ε1.

2. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ΄επάγγελμα αγρότες με εξαρτώμενα τέκνα θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία των παιδιών τους στον πίνακα 8 του Ε1 για να μη χάσουν την προσαυξημένη έκπτωση φόρου.

3. Οι συνταξιούχοι 65 ετών και άνω κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά. Πρέπει όμως να συμπληρώσουν τον κωδικό 013-014.

4. Οι γονείς που έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία της οικογένειας θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας για να λάβουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2022 την κρατική επιδότηση στον λογαριασμό του ρεύματος.

5. Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους γλιτώνουν το τεκμήριο κατοικίας. Στην περίπτωση αυτή οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη φιλοξενία στον πίνακα 6 του Ε1 και οι φιλοξενούντες θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008.

6. Οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2021 για να μην φορολογηθούν για αυτά θα πρέπει πριν από την υποβολή της δήλωσης:

– Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

– Να καταθέσουν στην Εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

7. Οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω ή όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τους κωδικούς 023-024 για να αποφύγετε το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
8. Όσοι απέκτησαν το 2021 ακίνητο, αυτοκίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο μεγάλης αξίας ή έχουν χαμηλά εισοδήματα για να μην πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν χρηματικά ποσά τα οποία απέκτησαν από γονικές παροχές ή δωρεές, δάνεια από συγγενείς αλλά και εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών.

9. Οι φορολογούμενοι που ανακαίνισαν ή επισκεύασαν το ακίνητό τους το 2021 πληρώνοντας με ηλεκτρονικό χρήμα τις εργασίες που έγιναν μπορούν να κερδίσουν έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ εάν δηλώσουν τις δαπάνες στους κωδικούς 627 – 628.

10. Οι έμποροι που γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1959 εάν συμπληρώσουν τους κωδικούς 027-028 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1 θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος.

Πηγή: insider.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Σεισμός τώρα στην Κερκίνη Σερρών