Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΓραφεία τελετών καταγγέλλουν εξοντωτικά πρόστιμα και άδικη «στόχευση» του κλάδου

Γραφεία τελετών καταγγέλλουν εξοντωτικά πρόστιμα και άδικη «στόχευση» του κλάδου

Στα δικαστήρια βρίσκονται οι ιδιοκτήτες που καταγγέλλουν άδικη στόχευση του κλάδου και φορολογική εξόντωση από τις αρχές.

Για τους περισσότερους, εκείνοι κάνουν μια σταθερή δουλειά, χωρίς αβεβαιότητα, μία εργασία που τα τελευταία χρόνια λόγω της COVID-19 έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στα κοιμητήρια της χώρας, κυρίως σε εκείνα των αστικών κέντρων. Οι ίδιοι ωστόσο, όπως εξηγούν, εργάζονται σε έναν δύσκολο κλάδο, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με τον ανταγωνισμό να είναι μεγάλος και τη δυσκολία των πελατών ναμετακυλίεται και στους ίδιους, γεγονός που έχει δυσχεραίνει την κατάσταση.

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες Γραφείων Τελετών καταγγέλλουν αυστηρά και εξοντωτικά φορολογικά πρόστιμα ενώ, όπως τονίζουν, όλα οφείλονται στην αλλαγή στάσης από τη φορολογική διοίκηση, η οποία τους ζητάει μετά από χρόνια να αποδείξουν αν στις κηδείες τους είχαν λουλούδια, στεφάνια, κηδειόχαρτα κλπ, χωρίς όμως ποτέ να τους έχουν προειδοποιήσει, ότι οφείλουν να κρατάνε αντίγραφα από τις δαπάνες αυτές.

Οι ίδιοι θέλουν να ακουστεί το πρόβλημά τους στην κοινωνία, να αλλάξει η εικόνα που κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν για τους ίδιους, αλλά και να μιλήσουν για την απειλή της

επαγγελματικής κατάρρευσης του κλάδου, καθώς σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

«Εδώ και 3-4 χρόνια οι φορολογικές αρχές έχουν εξαπολύσει ένα “πογκρόμ” προς σχεδόν όλα τα γραφεία τελετών της χώρας. Μας κατηγορούν ότι κάναμε κηδείες χωρίς λουλούδια, κηδειόχαρτα, μεταφορές συγγενών στα νεκροταφεία κλπ, επειδή δεν κρατήσαμε αντίγραφα από τις αποδείξεις από τα ανθοπωλεία, τα τυπογραφεία, τα λεωφορεία κλπ. Ποτέ όμως δεν μας είχαν ενημερώσει, ότι πρέπει να κρατάμε φωτοτυπίες, αφού αυτές οι δαπάνες δεν είναι αμοιβή του γραφείου μας, δεν τις περνάμε δηλ. στα έξοδά μας, δεν αφορούν την επιχείρησή μας. Για το λόγο αυτό μας επιβάλλουν πρόστιμα», δηλώνει ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών Δημήτρης Παρασκευόπουλος στις Συκιές. «Για μένα το ακόμα χειρότερο είναι, ότι η εφορία μας καταλογίζει πως επειδή δεν κρατήσαμε αντίγραφα από τις δαπάνες, τα ποσά αυτά είναι έσοδα των επιχειρήσεών μας, επομένως μας ζητάνε επιπλέον και φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ!» καταθέτει με παράπονο ο Βαγγέλης Κάσσος που έχει γραφείο τελετών στην περιοχή του Ευόσμο Ως προς το τελευταίο επιβεβαιώνει και η ιδιοκτήτρια του γραφείου τελετών στη Νεάπολη Αθηνά Νταή: «Είναι τρελό να μας κατηγορούν, ότι ουσιαστικά «βάλαμε στην τσέπη μας» τα λεφτά των πελατών μας και κάναμε κηδείες χωρίς λουλούδια και κηδειόχαρτα. Ποια κηδεία στην Ελλάδα γίνεται χωρίς αυτά; Είναι τελείως ακατανόητο όλο αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Δραστηριοποιούμαι τόσα χρόνια στο επάγγελμα, ποτέ η εφορία δεν μας είχε πει, ότι έχουμε υποχρέωση να διαφυλάττουμε τα παραστατικά αυτά».

Οι ίδιοι αναγκάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια, επιβαρυνόμενοι με έξοδα για δικηγόρους και παράβολα, καθώς αδυνατούν να καταβάλλουν τα πρόστιμα και τους φόρους που τους καταλογίζονται, ενώ μιλούν για ξεκάθαρη στοχοποίηση του κλάδου τους. «Το ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα καταδεικνύει το παράλογο των ενεργειών των φορολογικών αρχών. Πουθενά, σε κανένα επάγγελμα δεν συμβαίνει, σχεδόν το 100% των επιχειρηματιών να παρανομούν. Στις δικές μας επιχειρήσεις μάλιστα εκδίδεται υποχρεωτικά απόδειξη παροχής υπηρεσιών, η οποία στη συνέχεια κατατίθεται από τον συγγενή στον ΕΦΚΑ για να εισπράξει το επίδομα κηδείας. Φτάσαμε επίσης να μας χρεώνουν ως δήθεν αμοιβή μας τα ποσά, που καταβάλλουμε για τα δικαιώματα της εκκλησίας και το κόστος των τάφων» δηλώνει ο Αντώνης Κύρκος, που διατηρεί γραφείο τελετών στους Αμπελόκηπους. Ενώ επιπλέον προσθέτει, ότι χωρίς καν να περιμένει την εξέλιξη των δικαστηρίων, η εφορία προχωράει άμεσα στην κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών, των ακινήτων τους, ακόμα και των νεκροφόρων (!).  «Αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα, κανείς μας δεν θα αντέξει οικονομικά» προσθέτει ο ίδιος.

Οι ίδιοι ζητούν δικαίωση και μιλούν για ένα πρόβλημα που ταλανίζει ολόκληρο τον κλάδο τους και δηλώνουν έτοιμοι και για κινητοποιήσεις, αν χρειαστεί.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Σεισμός τώρα στην Κερκίνη Σερρών