Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣεισμός Ελασσόνα: 520 σπίτια μη κατοικήσιμα, δεκάδες τα ακατάλληλα δημόσια κτίρια -...

Σεισμός Ελασσόνα: 520 σπίτια μη κατοικήσιμα, δεκάδες τα ακατάλληλα δημόσια κτίρια – εκκλησίες

Η Ελασσόνα μετράει ακόμη τις πληγές της από τους δυνατούς σεισμούς, που έχουν σημειωθεί τις δύο τελευταίες ημέρες, ενώ πολλά σπίτια αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Επιπλέον, ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για τις ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή, είναι τα στοιχεία από τους ελέγχους και τις αυτοψίες, που έκαναν μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Έως την Παρασκευή 5 Μαρτίου έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 941 κτίρια:

  • Από αυτές 841 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.
  • Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες, ενώ σε 52 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.
  • Έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης.

Επίσης, ξεκινά σήμερα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η μεταφορά οικίσκων και τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό.

ena seismos Elassona katastrofh kthria mh katakoikhsima troxospita

dyo seismos Elassona katastrofh kthria mh katakoikhsima

Τσελέντης: Μετασεισμοί στην Ελασσόνα έως 5,6 Ρίχτερ

Ο Άκης Τσελέντης επισημαίνει ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην Ελασσόνα το βράδυ της Πέμπτης (4/3) είναι μετασεισμός και συνέχεια του σεισμού που έγινε την Τετάρτη (3/3).

Ο καθηγητής μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και διευκρίνισε πως θα σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί στην Ελασσόνα τους επόμενους μήνες, ενώ θα φτάσουν έως και τα 5,6 Ρίχτερ.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι κάτοικοι της περιοχής που διαμένουν σε σκηνές που έχει στήσει ο Στρατός, πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα.

Σύμφωνα με τον κ.Τσελέντη, δεν μπορούν να επιστρέψουν σύντομα στις οικίες τους, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι σεισμοί, ενώ υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέους δυνατούς μετασεισμούς που θα προκαλέσουν ζημιές. Προτείνει λοιπόν, οι κάτοικοι της Ελασσόνας να μεταφερθούν σε κοντέινερ και ξενοδοχεία, ιδιαίτερα από την στιγμή που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες στη περιοχή.

«Το άσχημο είναι πως ο δομικός ιστός είναι σε άθλια κατάσταση και οι μετασεισμοί θα διαρκέσουν μήνες. Αν οι κάτοικοι δεν μεταφερθούν σε άλλα σπίτια ή κοντέινερ, θα περάσουν άσχημα στις σκηνές», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να μπει στα παλιά κτίρια, ότι και να γίνει».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τύρναβος, Φαρκαδόνα και Ποταμιά Ελασσόνας

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.

 Ακόμη, στην περιοχή αναμένονται οικίσκοι για τη διαμονή πληγέντων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Αυτό αποφασίστηκε κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – στη Λάρισα – υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και με την συμμετοχή αυτοδιοικητικών αρχών και εκπροσώπων φορέων.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι πλέον θα τοποθετηθούν οικίσκοι – με εκκίνηση από το Δαμάσι και το Μεσοχώρι και μετά όπου αλλού χρειαστεί – ώστε να διαμείνουν υπό καλύτερες συνθήκες σεισμόπληκτες οικογένειες των οποίων τα σπίτια δεν είναι κατοικήσιμα.

Παράλληλα, εντείνονται οι έλεγχοι με επιπλέον 60 μηχανικούς ώστε να φτάσουν συνολικά τους 115 με στόχο τη γρήγορη προώθηση της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Για ακόμη μία φορά ο περιφερειάρχης ζήτησε να παραταθεί η περίοδος μη εφαρμογής του lockdown στην Π.Ε. Λάρισας, ενώ συνέστησε την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων από τους πολίτες.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Σεισμός τώρα στην Κερκίνη Σερρών