Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΘεοδωρίδου: Μόνο η πρώτη δόση δεν αρκεί για να μην νοσήσει κάποιος

Θεοδωρίδου: Μόνο η πρώτη δόση δεν αρκεί για να μην νοσήσει κάποιος

Η χορήγηση της β’ δόσης του εμβολίου είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού και την προστασία του ατόμου τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του covid-19.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι κατά την 1η δόση του εμβολιασμού, τα αντισώματα που αναπτύσσονται από την 1η έως την 15η ημέρα αγγίζουν το 52% ως προς την κάλυψη των εμβολιασθέντων.

Κατά τη διάρκεια της α’ δόσης υπάρχει ένα «παράθυρο» που επιτρέπει τη λοίμωξη του ατόμου που έχει εμβολιαστεί ενώ μετά τη 12η μέρα μειώνεται περισσότερο ο κίνδυνος.

Αυτό το «παράθυρο» είπε δικαιολογεί γιατί κάποια άτομα μπορεί να νοσήσουν, αλλά η πρώτη δόση θα βοηθήσει για μη σοβαρή νόσηση.

Μετά την πρώτη δόση ο οργανισμός αρχίζει σιγά – σιγά αρχίζει να κάνει αντισώματα ενώ με τη λήψη της δεύτερης δόσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95% είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Συνεπώς, «εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι λάθος» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Τόνισε ότι η δεύτερη δόση πρέπει να γίνει αυστηρά μετά από 21 μέρες και σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μεταξύ των δυο δόσεων υπογράμμισε ότι η πολιτική της χώρας μας είναι σύμφωνη με τις κλινικές μελέτες που απέδωσαν τα μέγιστα με αυτό το σχήμα.

Σημαντικό η δεύτερη δόση να γίνει χωρίς καθυστερήσεις για να πάρει ο εμβολιαζόμενος το «διαβατήριο» για την ανοσία του.

Τέλος η κ. Θεοδωρίδου εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων από τις μεταλλάξεις της Βρετανίας και της Ν. Αφρικής.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Σεισμός τώρα στην Κερκίνη Σερρών