Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔΕΘ 2022: Η καταφυγή στον λιγνίτη για 1 - 2 χρόνια είναι...

ΔΕΘ 2022: Η καταφυγή στον λιγνίτη για 1 – 2 χρόνια είναι ένα προσωρινό μέτρο

Η κυβέρνηση δίνει κίνητρα στην παρούσα συγκυρία στα νοικοκυριά που έχουν τη υποδομή και τη δυνατότητα να το κάνουν, να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο. Θα είναι πιο φθηνό αν θερμανθούν με πετρέλαιο παρά με φυσικό αέριο φέτος, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 86η ΔΕΘ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει στήριξη και σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, κάτι το οποίο θα εξειδικευτεί τις επόμενες μέρες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παρέμβαση «στην αντλία», ώστε να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να δοθεί έτσι κίνητρο για χρήση του εν λόγω καυσίμου έναντι του φυσικού αερίου.

 

Παράλληλα με την παρέμβαση αυτή, το επίδομα θέρμανσης θα επεκταθεί στα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα υπάρξει επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία θα καλύπτεται από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει αύξηση στην τιμή του αερίου, όμως θα είναι «λογική», θα είναι δηλαδή πολύ χαμηλότερη από την εμπορική τιμή του φυσικού αερίου

Νωρίτερα, προανήγγειλε γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου «και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προυπολογισμό». Στόχος την παρέμβασης, μια «σχετικά λογική» τιμή για το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου για τους καταναλωτές θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την εμπορική του τιμή.

Σε ό, τι αφορά την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, σε αντιστάθμισμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η αντιπολίτευση αποκρύπτει ότι η παραγωγή λιγνίτη μειώνεται εδώ και μια δεκατία και ότι πολλές μονάδες φτάνουν στο τέλος της ζωής τους.

Ξεκαθάρισε ότι η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή «είναι μονόδρομος ως μακροχρόνια πολιτική», γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει καταρτίσει το «τολμηρό πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης για περιοχές πολύ εξαρτημένες από λιγνίτη.

Η «καταφυγή», είπε ο πρωθυπουργός, στον λιγνίτη για 1 – 2 χρόνια είναι ένα προσωρινό μέτρο και έχει νόημα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα. Όταν, συμπλήρωσε, οι τιμές προσαρμοστούν, έστω και σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι πριν από 2 χρόνια, το κόστος του λιγνίτη θα είναι πιο ακριβό. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι σύντομα θα εγκαινιαστεί η μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, δίνοντας τη δυνατότητα διεύρυνσης του ενεργειακού μείγματος της χώρας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Σεισμός τώρα στην Κερκίνη Σερρών