Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑνησυχία για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας

Ανησυχία για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων τους από την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας, που χτυπά συνήθως παιδιά, κυρίως σε ηλικίες 5-17 ετών. Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα στην Ελλάδα, θεωρούν ωστόσο ότι δύσκολα θα το αποφύγουμε, ενώ συμφωνούν με την εκτίμηση ότι η νόσος δεν σχετίζεται με τον κορωνοϊό.
Στο υπουργείο Παιδείας τηρούν στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαριστούν τα δεδομένα και η πορεία της νόσου, ωστόσο γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ανησυχούν από όλα όσα ακούγονται και γράφονται για την οξεία ηπατίτιδα που έχει «δώσει» πολλά κρούσματα σε διάφορες χώρες.Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα δεν θα έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά εξέφρασε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο ΜΕGA, ωστόσο τόνισε ότι θα καταγραφούν 5-10 βαριά περιστατικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όσοι ασθενήσουν και χρειαστούν μεταμόσχευση θα πρέπει να πάνε στο εξωτερικό.

Τη θέση πως στην Ελλάδα δεν έχουμε περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κ.Γκάγκα είπε πως στην Αγγλία εντοπίστηκαν πάνω από 100 περιστατικά και από τις εξετάσεις προέκυψε ότι δεν είναι κάποιος από τους γνωστούς ιούς. «Πρόκειται για κάποιον αδενοϊό που προσβάλλει κυρίως μικρά παιδάκια αλλά δεν νοσούν όλα το ίδιο», ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι η οξεία ηπατίτιτδα δεν συνδέεται με τον κορωνοϊό». όπως είπε η κ. Γκάγκα, στη χώρα μας αυτή τη στιγμή «δεν είναι κανένα παιδί άρρωστο. Αν εντοπιστεί, αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένη διατροφή και τις περισσότερες φορές τα παιδιά γίνονται καλά»..

Την ίδια ώρα, διχασμένοι εξακολουθούν να είναι οι επιστήμονες αναφορικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία. Ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία μετά το Πάσχα χωρίς self test, η κ. Γκάγκα δεν απέκλεισε να σταματήσει η υποχρέωση της χρήσης μάσκας, ωστόσο όχι άμεσα. «Θεωρούμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με μάσκα και να δούμε πως προχωράμε με τον καιρό. Νομίζω ότι αυτό που θα μας δείξει πως προχωράμε, είναι η επιδημιολογική επιτήρηση. Αν την επόμενη εβδομάδα δεν έχουμε πολλά κρούσματα, δεν καταγράφονται, μπορούμε να το συζητήσουμε», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.-

Από την πλευρά του, υπέρ της κατάργησης χρήσης της μάσκας στα σχολεία τάχθηκε για άλλη μία φορά, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό να το δούμε εάν όχι το επόμενο διάστημα, από τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι είναι «υπέρ του να φύγουν οι μάσκες από τα σχολεία.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Σεισμός τώρα στην Κερκίνη Σερρών