Αρχική Κοινωνία Η μετάλλαξη Δέλτα «πλήττει» τα παιδιά: Μεγάλη αύξηση των μολύνσεων σε παιδιά...

Η μετάλλαξη Δέλτα «πλήττει» τα παιδιά: Μεγάλη αύξηση των μολύνσεων σε παιδιά από 4 έως 18 ετών

Αυξητική τάση έχει ο αριθμός των κρουσμάτων από κορωνοϊό στα παιδιά, ειδικά μετά το άνοιγμα των σχολείων, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ το τελευταίο τρίμηνο έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση των μολύνσεων σε παιδιά από 4 έως 18 ετών.Πιθανή εξήγηση είναι η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» που δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη. Ο ιός πλήττει κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ήτοι 12-17 ετών.

 

Αύξηση 14% στα παιδιά 4-18 ετών από την προηγούμενη εβδομάδα

Ο ΕΟΔΥ έδωσε για πρώτη φορά αναλυτικά στοιχεία για τη διάδοση των κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ 4 και 18 ετών, τα οποία φανέρωσαν ότι την τελευταία εβδομάδα 3.559 νέα κρούσματα κορωνοϊού αφορούσαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ήτοι το 24% επί του συνόλου των μολύνσεων.Η διάδοση στην ηλικιακή ομάδα παιδιών και εφήβων παρουσιάζει έτσι αύξηση της τάξης του 14%, σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών ήταν υψηλότερος στις αρχές του Αυγούστου.Εξάλλου, τη μετάλλαξη «Δέλτα» ανέφερε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ως «υπεύθυνη» για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες.«Έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους νέους κάτω των 17 ετών λόγω της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της αυξημένης κινητικότητας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών» δήλωσε την Τρίτη, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται επίσης ότι κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών, σε συνέχεια διεξαγωγής του πρώτου και του δεύτερου self test που προβλέπονται από το πρωτόκολλο.«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων, της αύξησης της κινητικότητας», σημείωσαν τόσο η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ αναμένονται περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πλήρη έκταση της νόσου, όπως ο μακροχρόνιος covid στην υγεία παιδιών και εφήβων.Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό πως δύο τμήματα Δημοτικού Σχολείου έκλεισαν, αφότου διαπιστώθηκε πως πάνω από το 50% των μαθητών διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Από χθες ένα τμήμα και από σήμερα ένα δεύτερο, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη, μπήκαν σε αναστολή εξαιτίας του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού. Πάντως, ο Καθηγητής κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, τα μέτρα στα σχολεία να επανεξεταστούν.

Πηγή: LiFO.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας

Must Read

- Advertisement -S-