Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΖητείται αναβολή της συγχώνευσης των ΝΠΔΔ του ΑΠΘ

Ζητείται αναβολή της συγχώνευσης των ΝΠΔΔ του ΑΠΘ

Η Σύγκλητος και το Πρυτανικό Συμβούλιο εξηγούν σε ψήφισμά τους γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου ο νόμος Κεραμέως για το αγρόκτημα, τα δάση και τη λέσχη του Πανεπιστημίου και διεκδικούν τουλάχιστον εξάμηνη αναστολή στην εφαρμογή του.
Με ομόφωνο ψήφισμά τους η Σύγκλητος και το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ ζητούν την αναστολή, για έξι μήνες τουλάχιστον, εφαρμογής του νομοθετήματος Κεραμέως για συγχώνευση των τριών ΝΠΔΔ, «Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» και «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» (ΦΕΚ Β 6357/15.12.2022).

Η εφαρμογή της σκανδαλώδους νομοθέτησης, με την οποία ακυρώνονται στην ουσία οι σχολές Γεωπονίας και Δασολογίας -υπόθεση που έχει αναδειχθεί μόνο από την «Εφ.Συν.» εν τω γεννάσθαι (ενδεικτικά «Εφ.Συν.» 12.07.2022, «Οργή για το ξεπούλημα της περιουσίας του ΑΠΘ»)- έχει ήδη ανασταλεί μία φορά και τώρα η νέα Πρυτανεία (Δημήτρης Κωβαίος) και το σύνολο ουσιαστικά του πανεπιστημίου, διά των οργάνων του, εξηγούν αναλυτικά τα προβλήματα ενώπιον των οποίων βρίσκονται.

Η επικείμενη συγχώνευση των τριών ΝΠΔΔ είναι προγραμματισμένη -μετά την πρώτη αναβολή εφαρμογής- για τις 30.6.2023. Αυτό σημαίνει ότι σε έναν μήνα «το προσωπικό το οποίο υπηρετεί στα καταργούμενα και απορροφώμενα ΝΠΔΔ μετατάσσεται ή μεταφέρεται στο ΑΠΘ την 30ή.6.2023.

Επίσης, ότι το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των καταργούμενων νομικών προσώπων μεταβιβάζεται στο ΑΠΘ, ο πρύτανης του ΑΠΘ υποχρεούται στη διενέργεια απογραφής όλων των κινητών και ακινήτων πραγμάτων που περιέρχονται στην κυριότητα και στην αποκλειστική χρήση και διαχείριση του ΑΠΘ, καθώς και όλων των συμβάσεων αυτών που μεταφέρονται στο ίδρυμα έως την 31η.8.2023».

Σύγκλητος και Πρυτανικό Συμβούλιο περιγράφουν πως «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν υπάρξει από την ψήφιση του ως άνω νόμου έως σήμερα (παραίτηση του καθηγητή Νικόλαου Παπαϊωάννου από τη θέση του πρύτανη ΑΠΘ, εκλογή νέου πρύτανη από τη Σύγκλητο, βουλευτικές εκλογές, εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος, επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές, ύπαρξη υπηρεσιακής κυβέρνησης), είναι αντικειμενικά αδύνατη η ολοκλήρωση των περίπλοκων διαδικασιών και ενεργειών που απαιτούνται για την ομαλή πραγματοποίηση της συγχώνευσης των ΝΠΔΔ στο ΑΠΘ».

Οπότε «είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μέχρι την 30ή Ιουνίου η πολύπλοκη και χρονοβόρος διαδικασία τροποποίησης του Οργανισμού του ΑΠΘ, ώστε να συσταθούν οι κατάλληλες διοικητικές δομές για την ένταξη των 65 εργαζομένων των ΝΠΔΔ στο ΑΠΘ».

Αλλαγή συσχετισμών
Εννοείται ότι και μόνο με τους τίτλους των προβλημάτων που αναφέρονται ήδη θα έπρεπε να δοθεί παράταση πριν καν τη ζητήσουν, αλλά είναι μάταιο να ζητάμε επίλυση προβλήματος από αυτούς που το δημιούργησαν με τη γνωστή «δημοκρατική» μέθοδο «δεν ακούμε κανέναν και τίποτα, μπορείτε να διαμαρτύρεστε όσο θέλετε, αλλά θα γίνει το δικό μας…».

Μόνο που μεσολάβησαν κι άλλα γεγονότα στον ενδιάμεσο χρόνο από τον Ιούλιο του 2022. Ο Νίκος Παπαϊωάννου παραιτήθηκε, ενώ λίγο νωρίτερα τον είχαν «αδειάσει» όλοι οι αντιπρυτάνεις του που διαφωνούν με τις αλλαγές. Αλλά και από τα 6 νέα πρόσωπα που εκλέχθηκαν ήδη στο εσωτερικό συμβούλιο του ιδρύματος, μόνο ένας φέρεται να είναι φιλικά κείμενος στις αλλαγές και αυτός δεν έχει πλέον ιδιαίτερες πιθανότητες να εκλεγεί πρύτανης.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Σεισμός τώρα στην Κερκίνη Σερρών