Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑυτό είναι το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο που διαθέτει 105 ορόφους και...

Αυτό είναι το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο που διαθέτει 105 ορόφους και δεν έχει κατοικηθεί ποτέ

.

Αν και έχουν περάσει 37 χρόνια από την ημέρα της κατασκευής του κτιρίου, ωστόσο, δεν άνοιξε ποτέ τις πόρτες του στους πολίτες.

Ο λόγος για το ξενοδοχείο Ryugyong, το οποίο βρίσκεται στην Πιονγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, και πρόκειται για το μεγαλύτερο εγκαταλελειμμένο κτίριο στον κόσμο.

Το ξενοδοχείο έχει σχήμα πυραμίδας, ενώ το ύψος του φθάνει τα 330 μέτρα. Παράλληλα, έχει έκταση 360.000 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει συνολικά 105 ορόφους, ενώ η «ζαλίζει» η αξία της κατασκευής του.

Πως ξεκίνησε η ιδέα για την κατασκευή του ξενοδοχείου

Το 1986 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ξενοδοχείου Westin Stamford, ύψους 226 μέτρων στην Σιγκαπούρη, από έναν κατασκευαστικό όμιλο της Νότιας Κορέας που είχε αγαστές σχέσεις με τις ΗΠΑ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Στο πλαίσιο, επομένως, του ανταγωνισμού μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού μπλοκ, η Βόρεια Κορέα θέλησε να δώσει την δική της απάντηση, ώστε να δείξει την υπεροχή της και να σπάσει το ρεκόρ των φιλοδυτικών κτιρίων.

Με αυτό το σκεπτικό, η κομμουνιστική ηγεσία ανέθεσε το 1987 στον όμιλο Baekdu Mountain Architects and Engineers το φιλόδοξο έργο, ξοδεύοντας περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, την στιγμή, μάλιστα, που η πλειονότητα των πολιτών της χώρας βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το κτίριο αποτελείται από τρία τριγωνικά τμήματα. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε, επίσης, την κατασκευή 3.000 δωματίων, ενώ στην κορυφή του δεσπόζει μια κατασκευή σε σχήμα κώνου, όπου θα φιλοξενούσε πέντε περιστρεφόμενα εστιατόρια με πανοραμική θέα.

Ωστόσο, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωση που παρείχε οικονομική στήριξη στην Βόρεια Κορέα, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία της χώρας – δεδομένου ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη και άλλες επενδύσεις (στάδιο, αεροδρόμιο, δρόμοι) – το έργο εγκαταλείφθηκε το 1992, με αποτέλεσμα η εξωτερική όψη του να παραπέμπει σε ένα «σκελετό» από σκυρόδεμα, ενώ στην κορυφή του εγκαταλείφθηκε κι ένας γερανός που μετέπειτα σκούριασε. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, αρκετοί αποκαλούσαν τον επιβλητικό ουρανοξύστη ως «ξενοδοχείο του θανάτου» ή «ξενοδοχείο – φάντασμα».

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 16 χρόνια, ώσπου το 2008 η πολυεθνική Orascom, με έδρα την Αίγυπτο, αποφάσισε να συνεχίσει τις εργασίες στο «καταραμένο» ξενοδοχείο, τοποθετώντας γυάλινα και μεταλλικά πάνελ, προσδίδοντας μια λαμπερή εμφάνιση στο κτίριο. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το 2011, πυροδοτήθηκαν εκ νέου οι φήμες ότι το ξενοδοχείο θα ξεκινούσε την λειτουργία του.

Έτσι, στα τέλη του 2012, ο γερμανικός όμιλος Kempinski ανακοίνωσε ότι το ξενοδοχείο θα άνοιγε υπό την διαχείριση του στα μέσα του 2013, ωστόσο, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αποσύρθηκε τελείως από το πρότζεκτ. Το αποτέλεσμα, βέβαια, ήταν να ξαναφουντώσουν οι φήμες που έκαναν λόγο για κατασκευαστικά λάθη και δομικές ατέλειες.

Μολονότι το ξενοδοχείο μέχρι και σήμερα παραμένει ακατοίκητο, εντούτοις, χρησιμοποιείται για την προβολή των προπαγανδιστικών μηνυμάτων του ανώτατου ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Συγκεκριμένα, το 2018 τοποθετήθηκαν περισσότερες από 100.000 οθόνες LED στην πρόσοψη του, προωθώντας κυβερνητικά συνθήματα, ενώ στην κορυφή του ξεχωρίζει με φωτεινά χρώματα η σημαία της χώρας.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα