Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣειρά κρίσεων απειλούν την κοινωνία διεθνώς

Σειρά κρίσεων απειλούν την κοινωνία διεθνώς

Δράση των τρομοκρατών, παγκόσμιος πληθωρισμός και κλιματική αλλαγή αποτελούν μια σειρά διεθνών κίνδυνων απειλούν σήμερα την κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακριβέστερα οι σχέσεις τρομοκρατών με την παραοικονομία και το οργανωμένο έγκλημα, με τη χρήση του «σκοτεινού διαδικτύου», η εκμετάλλευση από τρομοκρατικές ομάδες και «μοναχικούς λύκους» των οπλικών δυνατοτήτων που δίνουν οι τελευταίες εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας και η τεχνητή νοημοσύνη, ο τεχνητός πληθωρισμός που δημιουργείται από κερδοσκόπους και οδηγεί στη φτωχοποίηση και την μετακίνηση των λαών και η μέχρι στιγμής αδυναμία των κρατών να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που προκαλούν τα φυσικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι οι σοβαρότεροι κίνδυνοι που απειλούν σήμερα τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτά ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής παγκόσμιας πολιτικής οικονομίας-νέων τεχνολογιών και βιοασφάλειας του ΠΑΜΑΚ, κ. Αθανάσιος Μποζίνης, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητες η ενημέρωση αλλά και η συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι και οι απειλές, τουλάχιστον στο βαθμό του δυνατού. Χαρακτηριστικά δήλωσε “Θα αναφερθώ αρχικά στη διαχείριση των κρίσεων και των καταστροφών στο περιβάλλον από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Για την αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητος ο συντονισμός όλων των κυβερνήσεων και όλων των φορέων, διότι δεν ξέρεις πότε και τι θα ξεσπάσει. Απαραίτητο είναι, επίσης, να ενημερωθούν αλλά και να είναι προετοιμασμένοι οι πολίτες για κάθε ενδεχόμενο. Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει αυτός ο συντονισμός και την κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η παραπληροφόρηση που δέχονται οι πολίτες, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη μη ενημέρωση τους”

Κατά τον ίδιο, σήμερα η διεθνής τρομοκρατία έχει δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας με το οργανωμένο έγκλημα και την παραοικονομία, παράγοντες που την καθιστούν ακόμα πιο επικίνδυνη για την κοινωνία. “Αυτές οι συνεργασίες δημιουργούν διάφορα παρακλάδια της διεθνούς συνεργασίας. Οι ακραίες ιδεολογίες στοχεύουν σε άτομα που είναι απενταγμένα και περιθωριοποιημένα από τον κοινωνικό βίο. Κάθε μορφής τρομοκρατικές οργανώσεις τους προσεγγίζουν, τους εκπαιδεύουν και έτσι δημιουργούνται οι ”μοναχικοί λύκοι” που προχωρούν σε τρομοκρατικά χτυπήματα. Η παραοικονομία παίζει το ρόλο της, αφού οι τρομοκράτες χρειάζονται χρήματα, για να οργανώσουν ομάδες και η επικοινωνία γίνεται μέσω του dark web, δηλαδή μέσω του ”σκοτεινού διαδικτύου”. Άρα η σχέση τρομοκρατίας με οργανωμένο έγκλημα και παραοικονομία και η χρήση του dark web έχουν ως αποτέλεσμα να ”ξεφυτρώνουν” οι ”μοναχικοί λύκοι”, οι οποίοι μπορεί να δρουν αυτόνομα ή σε συνεργασία με ομάδες. Ο εντοπισμός τους είναι πολύ δύσκολος στο dark web”

Κατά τον κ. Μποζίνη, είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση του προβλήματος από τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών, λόγω του τεράστιου εύρους των πληροφοριών που φτάνουν σε αυτές για τις τρομοκρατικές ομάδες και τις συνεργασίες τους . Όπως λέει, θέλει σωστή χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας από τις υπηρεσίες, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι πληροφορίες και να γίνει αντιληπτό ποιες είναι αληθείς και ποιες προϊόν παραπληροφόρησης

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι περιφερειακοί πόλεμοι και συγκρούσεις και ιδιαίτερα αυτός στην Ουκρανία, σε μία χώρα που υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, αποτελούν έναν μεγάλο παγκόσμιο κίνδυνο, εξαιτίας του ενδεχομένου να χτυπηθούν αυτές οι εγκαταστάσεις από μία βόμβα που έπεσε κατά λάθος ή από ομάδα τρομοκρατών. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τονίζει ακόμα ότι σημαντική απειλή για τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και ακόμα σε σχετικά πρώιμο στάδιο, αποτελούν η ενδεχόμενη εκμετάλλευση από τρομοκράτες της σύγχρονης τεχνολογίας και ιδίως της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή:ethnos.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα