Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΈνα από τα γηραιότερα δέντρα του κόσμου βρίσκεται σε χωριό της Ελλάδας

Ένα από τα γηραιότερα δέντρα του κόσμου βρίσκεται σε χωριό της Ελλάδας

- Advertisement -

Τις περισσότερες φορές που επισκεπτόμαστε ένα χωριό, το πρώτο πράγμα που αναζητάμε είναι η κεντρική πλατεία. Εκεί, αν υπάρχει κάποιος μεγάλος πλάτανος, θα… συνοδεύεται, σχεδόν πάντα, από ένα παραδοσιακό καφενείο που θα προσελκύει τους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους. Υπάρχει όμως ένα χωριό που ο πλάτανός του ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα. Στο χωριό Κράσι βρίσκεται ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης!

Κράσι: Το χωριό με τον αιωνόβιο πλάτανο 2.000 χρόνων

Κράσι πλάτανος
Το χωριό Κράσι είναι γνωστό για τον αιωνόβιο πλάτανο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία

Το Κράσι, στο νομό Ηρακλείου, το συναντάς στο δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου, σε απόσταση περίπου 46 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού. Το χωριό είναι γνωστό για τον αιωνόβιο πλάτανο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία.

Κρήτη: Κράσι πλάτανος
Το Κράσι και τον πλάτανό του επισκεπτόταν ο Νίκος Καζαντζάκης

Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο πλάτανος μετρά χιλιάδες χρόνια ζωής – περίπου 1.800 με 2.000. Η περιφέρειά του ξεπερνά τα 14 μέτρα. Μπορεί να μην υπάρχουν στοιχεία που να το πιστοποιούν αλλά σίγουρα συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, καθώς αυτό το έχουν επιβεβαιώσει δασολόγοι.

Με προεδρικό διάταγμα θεωρείται διατηρητέο μνημείο ενώ ήταν παραθεριστικός προορισμό ενός σπουδαίου έλληνα λογοτέχνη. Ο Νίκος Καζαντζάκης με φράσεις για τη ζωή που πάντα θα εμπνέουν, επισκεπτόταν συχνά το χωριό καθώς ήταν το χωριό της πρώτης συζύγου του, Γαλατείας.

Οι Βρύσες στο Κράσι

Κράσι - Βρύσες
Οι Βρύσες στο Κράσι

Το χωριό Κράσι, βέβαια, δεν είναι μόνο ο πλάτανος. Δίπλα του υπάρχουν οι Βρύσες, ένα από τα τα ξεχωριστά συγκροτήματα ύδρευσης της Κρήτης. Οι Βρύσες είναι δύο, η «πάνω» και η «κάτω», όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι και κατασκευάστηκαν το 1890 από καταξιωμένους τεχνίτες της εποχής. Αν σε βγάλει ο δρόμος σου στο ορεινό χωριό του νομού Ηρακλείου, φρόντισε να κάτσεις σε κάποιες από τις ταβέρνες στο Κράσι. Θα γευτείς νόστιμη κρητική κουζίνα, συνοδεία ρακής – με μέτρο αν έχει σκοπό να πάρεις το δρόμο της επιστροφής.

Πώς να πας στο Κράσι

Πώς να πας στο Κράσι
Η απόσταση που χωρίζει το Ηράκλειο με το Κράσι είναι 46 χιλιόμετρα

Το Κράσι απέχει από το Ηράκλειο λίγο παραπάνω από 30 λεπτά. Θα πάρεις το δρόμο προς το οροπέδιο του Λασιθίου και τον Αγ. Νικόλαο. Η σήμανση θα σε κατευθύνει σε ένα από τα αρχαιότερα δέντρα της Ευρώπης αλλά και του κόσμου. Η Κρήτη φημίζεται για πολλά, αλλά ο συγκεκριμένος προορισμός έχει να προσφέρει τα παραπάνω.

Πηγή: exploringgreece.tv

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα