Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΑπαντήσεις για τη Νέα Τούμπα

Απαντήσεις για τη Νέα Τούμπα

.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα της Νέας Τούμπας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα των ανθρώπων του ΠΑΟΚ μέσα στη χρονιά του 2021.

Που βρίσκεται σήμερα το όλο θέμα, που ως εκκίνηση είχε την 23η Οκτωβρίου 2018, όταν άρχισε- με την υπερψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων της τροπολογίας για την παραχώρηση 30 στρεμμάτων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ- η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη κατασκευής του νέου γηπέδου;

Την προπερασμένη Παρασκευή το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος ενέκρινε τη χωροθέτηση της Νέας Τούμπας, όπως αυτή προβλέπεται στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Με πιο απλά λόγια, αυτό που «είπε» το συγκεκριμένο συμβούλιο είναι ότι το νέο γήπεδο μπορεί να κατασκευαστεί στον υπάρχοντα χώρο.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να περάσει ο φάκελος από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το οποίο θ’ ασχοληθεί και με θέματα ρυμοτομίας της περιοχής και, κυρίως την αλάνα της Τούμπας. Πότε θα συμβεί αυτό; Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο. Είναι θέμα εσωτερικών διαδικασιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά παίζει το ρόλο της και η πανδημία του κορονοϊού, που, όσο να’ ναι, επηρεάζει αρνητικά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων (ακόμη και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στις αρχές του 2021 επέφερε κάποιες καθυστερήσεις, μια και κάποιες αρμοδιότητες πέρασαν αλλού).

Κι αφού το πολεοδομικό σχέδιο πάρει την έγκριση και από το δήμο Θεσσαλονίκης (σε παλαιότερες δηλώσεις του ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε κάνει λόγο για ένα έργο συνολικής επένδυσης 140 εκ. ευρώ, που θα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας στο στάδιο της κατασκευής του και άλλες επτά χιλιάδες την επομένη της λειτουργίας του), θα επιστρέψει στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να περάσει από τον έλεγχο του Συμβούλιου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, που θα είναι και το τελευταίο συμβούλιο του συγκεκριμένου υπουργείου. Από εκεί και πέρα, θα αρχίσει να συνάσσεται το κείμενο του προεδρικού διατάγματος, που θ’ αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον τελικό έλεγχό του.

Και μέχρι το επόμενο φθινόπωρο αναμένεται να εκδοθούν και οι οικοδομικές άδειες, κατεδάφισης του παλιού γηπέδου και κατασκευής του αντίστοιχου νέου (μετά την οριστική έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας απαιτούνται τουλάχιστον δύο μήνες για την έκδοση των σχετικών αδειών).

ΤΟ ΣΤΕ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ

Ο φάκελος της Νέας Τούμπας «προχωράει», όμως πότε θα αρχίσει να ετοιμάζεται η μελέτη κατασκευής του νέου γηπέδου; Εδώ τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα.

Προκειμένου να επιλεγεί η ανάδοχος εταιρεία, θα προηγηθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Είναι γεγονός ότι κάθε απόφαση που βγαίνει σχετικά με τη Νέα Τούμπα, είναι και ένα κομμάτι, που συμπληρώνει το παζλ. Ωστόσο, πριν προχωρήσουν στον ΠΑΟΚ στο επόμενο μεγάλο βήμα, που έχει να κάνει με τη μελέτη του νέου γηπέδου, είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Αυτή είναι μια αναγκαία προϋπόθεση πριν το επόμενο δικό μας βήμα. Πρέπει να ξέρουμε ότι το ΣτΕ είναι σύμφωνο με όλο αυτό το εγχείρημα. Ναι, μεν, ο φάκελος περνάει σταδιακά από διάφορες επιτροπές και περιμένουμε να γίνουν πράγματα και σε νομοθετικό επίπεδο, αλλά, τι θα συμβεί αν το ΣτΕ έλθει και βάλει έναν αστερίσκο και μας το ξαναγυρίσει πίσω, ανατρέποντας όλον τον προηγούμενο σχεδιασμό;» σημειώνουν στη Μικράς Ασίας.

Στο μεταξύ, βέβαια, έχουν γίνει προκαταρκτικές επαφές με εταιρείες, οι οποίες θα προσκληθούν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό επιλογής. Ωστόσο, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το πεδίο, πάνω στο οποίο θα δουλέψουν, έχοντας λάβει γνώση με ακρίβεια όλα τα δεδομένα. Σύμφωνα, πάντως, με κάποιες αρχικές εκτιμήσεις, η χωρητικότητα του νέου γηπέδου θα είναι μεταξύ 30 και 35 χιλιάδων θέσεων.

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ «ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»

Στο διάστημα που θα κατασκευάζεται η Νέα Τούμπα, ο ΠΑΟΚ θα αγωνίζονται στο γειτονικό Καυτανζόγλειο (για τρία ή τέσσερα χρόνια). Σε ποιο σημείο, όμως, βρίσκονται οι συζητήσεις των ανθρώπων του ΠΑΟΚ με τη διοίκηση του σταδίου; Οι επαφές συνεχίζονται, ωστόσο και οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών, προτού τουλάχιστον πλησιάσουν στην τελική συμφωνία.

Όπως έχει γίνει γνωστό από το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στο νέο αθλητικό νόμο προβλέπεται νομοθετικά η δυνατότητα χρηματοδότησης, από Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες, παρεμβάσεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο και θα δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού του κόστους των παρεμβάσεων αυτών με τα μισθώματα χρήσης των εγκαταστάσεων. Αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τον ΠΑΟΚ και την επικείμενη χρήση του Καυτανζογλείου (ένα άλλο παράδειγμα είναι το Αλκαζάρ και τη χρήση του από την ΠΑΕ ΑΕΛ). Σε κάθε περίπτωση, στον ΠΑΟΚ θα περιμένουν να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες θεωρούν ως αναγκαία προϋπόθεση για να καταλήξουν στις συζητήσεις με τη διοίκηση του Καυτανζογλείου. «Αυτά που εξαγγέλλονται, θα πρέπει να περνάνε και στο τελικό νομικό κείμενο» σημειώνουν με νόημα, προσθέτοντας ότι πολλές φορές τα «ψιλά γράμματα» είναι αυτά που κάνουν και τη διαφορά. Και σπεύδουν να θυμίσουν ότι αντίστοιχη ρύθμιση είχε περάσει και πριν από δύο χρόνια περίπου, όταν δίνονταν η δυνατότητα σε ΠΑΕ να κάνουν έργα σε εθνικά και δημοτικά στάδια, αλλά χωρίς παράλληλα να προβλεφθεί ο συμψηφισμός των ενοικίων με το κόστος των παρεμβάσεων. Τώρα στον ΠΑΟΚ περιμένουν ο συμψηφισμός να περάσει όπως πρέπει, γιατί μπορεί, παραδείγματος χάρη, να περάσει στο τελικό κείμενο ο συμψηφισμός να ισχύσει σε βάθος δεκαετίας, κι αυτό θα είναι κάτι που ούτε θα τους εξυπηρετεί, ούτε και μπορεί να τους αφορά. Αν μη τι άλλο, πάντως, η επικείμενη κατάθεση της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης θα λύσει τα χέρια και της διοίκησης του Καυτανζογλείου, που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με τις όποιες δεσμεύσεις αυτό συνεπάγεται.

Για τους παραπάνω λόγους δεν μπορεί κανείς ακόμη να προβλέψει πότε θα μπορέσει ο ΠΑΟΚ να μετακομίσει στο Καυτανζόγλειο. Το σενάριο, πάντως, ν’ αγωνίζεται εκεί από την αρχή της επόμενης σεζόν θα πρέπει να αποκλειστεί, μια και θα πρέπει να προηγηθεί μια σειρά από (χρονοβόρα) έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και τα οποία θα προσαρμόσουν το γήπεδο στις ανάγκες του ΠΑΟΚ.

ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΚΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Ας σημειωθεί ακόμη ότι δεν έχουν βάση οι φήμες, που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες η επικείμενη χρησιμοποίηση του Καυτανζογλείου σταδίου από τον ΠΑΟΚ θα σημάνει την έξωση των αθλητών του στίβου από το στάδιο. «Δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα» επιβεβαιώνουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, συμπληρώνοντας ότι το καθεστώς… συμβίωσης που θα εφαρμοστεί θα είναι το ίδιο που ίσχυσε όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν το στάδιο αποτελούσε έδρα της ομάδας του Ηρακλή.

πηγή: FORZA

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα