Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΕπίθεση με βιτριόλι: Με τι ποινή απειλείται η κατηγορούμενη - Πότε θα...

Επίθεση με βιτριόλι: Με τι ποινή απειλείται η κατηγορούμενη – Πότε θα βγει από τη φυλακή

- Advertisement -

Πρόκειται για ένα αυταπόδεικτο κοντράστ: Η μια γυναίκα εκτίει ουσιαστικά ισόβια, προσπαθώντας όχι να ζήσει τη νιότη της αλλά να πετύχει μια φυσιολογική ζωή. Να περπατά και να τρώει. Η άλλη γυναίκα επιλέγει την απουσία και προσπαθεί – δικαίωμά της – να ρίξει κι άλλο την ποινή της. Με δεδομένο πως σε μερικά χρόνια, όπως προβλέπει για όλους (όχι ειδικά για αυτήν) το νομικό μας σύστημα, θα είναι ελεύθερη.

Αυτό περικλείει και την απάντηση , στο ερώτημα που διατυπώνεται από όλους για το χρόνο που θα παραμείνει στις φυλακές (εφόσον καταδικαστεί) η 36χρονη κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Η καθ’ ομολογίαν δράστης με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα έχει μπροστά της κάτι να ελπίζει. Την αποφυλάκιση της σε μερικά χρόνια. Η πράξη αυτή κρίνεται με βάση της αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019. Γιατί ως γνωστόν το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλάζει εκ νέου τον Κώδικα, και επιφέρει σοβαρές – επί το δυσμενέστερο- τροποποιήσεις ως προς τον χρόνο παραμονής στις φυλακές για συγκεκριμένες κατηγορίες εγκλημάτων. Αλλά οι αλλαγές αυτές δεν έχουν ψηφιστεί άρα θα εφαρμοστούν στο μέλλον.

Τι προβλέπει
Πράγματι με βάση τις διατάξεις του νέου Κώδικα η κατηγορουμένη για αυτή την αποτρόπαια πράξη θα καθίσει στις φυλακές μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που θα καθόταν με βάση τις προηγούμενες διατάξεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα άρθρα που σχετίζονται με το κατηγορητήριο (απόπειρα ανθρωποκτονίας) αναθεωρήθηκαν προς το ευνοϊκότερο σε σχέση με ό,τι ίσχυε για δεκαετίες πριν.

Απόπειρα
Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με το ανώτατο όριο ποινής σε απόπειρα τέλεσης ανθρωποκτονίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 83, με τον παλιό ΠΚ η πράξη τιμωρείτο με κάθειρξη στο πλαίσιο 10-20 ετών, ενώ με τον νέο ΠΚ το πλαίσιο διαμορφώνεται στο εύρος των 5-15 ετών. Εν προκειμένω η κατηγορούμενη αντιμετωπίζει ποινή κατά ανώτατο όριο 15 ετών. Ακόμα κι αν καταδικαστεί στη μεγαλύτερη ποινή ο χρόνος έκτισης των 3/5 (εκ των οποίων το 1/3 πλασματική με μεροκάματα) είναι περίπου 6-7 χρόνια.

Η ελαττωμένη ποινή
Η δεύτερη και πιο σημαντική αλλαγή εντοπίζεται στην κατάργηση της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 42. Η διάταξη του παλιού ΠΚ έλεγε ότι “αν το δικαστήριο κρίνει ότι η κατά την προηγούμενη παράγραφο ελαττωμένη ποινή δεν επαρκεί για να αποτρέψει τον υπαίτιο από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων, μπορεί να του επιβάλει την ίδια ποινή με αυτήν που ο νόμος προβλέπει για την ολοκληρωμένη πράξη”. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, το δικαστήριο θα μπορούσε να επιβάλει (θεωρητικά) στην καθ’ ομολογία δράστη ακόμα και ποινή ισοβίων, δυνατότητα που πλέον δεν υφίσταται.

Γιατί ζητάει μετατροπή
Η κατηγορούμενη, δια του συνηγόρου της, υποβάλλει αίτημα μετατροπής της κατηγορίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη που θα ρίξει κι άλλο την ποινή της. Ουσιαστικά σε μια τέτοια περίπτωση η απειλούμενη ποινή θα είναι έως 10 χρόνια.

Πηγή: Capital.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα