Αν και οι επεξεργασμένες τροφές, οι ασυνήθιστοι ξηροί καρποί και τα «εξωτικά» μπαχαρικά αποτελούν μεγάλη τάση τα τελευταία χρόνια, μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία μας, σύμφωνα με ένα πρόσφατο δημοσίευμα του Healthstat.gr.
Προτού, λοιπόν, δοκιμάσουμε οποιαδήποτε τροφή για πρώτη φορά, καλό είναι να κάνουμε την έρευνά μας και να την καταναλώνουμε προσεκτικά και με φειδώ, καθώς όταν το μικροβίομα του εντέρου μας δεν έχει συνηθίσει σε κάποια ουσία είναι πιθανό να υπάρχουν δυσάρεστες παρενέργειες.
Επιπλέον, ορισμένα «super foods» είναι τοξικά για τον άνθρωπο σε μεγάλες ποσότητες και μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία μας, εάν η πρόσληψη γίνεται αλόγιστα.
Παρακάτω, θα βρείτε 5 τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση με πολύ σοβαρές παρενέργειες στον άνθρωπο, σύμφωνα με τους ειδικούς.
1. Μοσχοκάρυδο
Το μοσχοκάρυδο είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό στην ελληνική κουζίνα, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο σε γλυκά όσο και σε κυρίως πιάτα. Σε μικρές ποσότητες, δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου, όμως σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι εξαιρετικά τοξικό.
Σύμφωνα με ανάλυση 30 περιπτωσιολογικών μελετών που πραγματοποίησε το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Ιλινόις, ακόμα και 10 γρ. (2 κ.γλ) μοσχοκάρυδου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στη μυριστικίνη που περιέχεται στο μοσχοκάρυδο και περιλαμβάνουν: ζαλάδες, σύγχυση, υπνηλία, παραισθήσεις ή ακόμα και επιληπτικές κρίσεις.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι και ως αιθέριο έλαιο, η χρήση του μοσχοκάρυδου δεν συστήνεται κοντά σε παιδιά, σκύλους ή από άτομα που έχουν δερματολογικά προβλήματα.
2. Πικραμύγδαλα
Σε μικρές ποσότητες, τα πικραμύγδαλα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, ενώ θεωρούνται ως «υπερτροφή» με ορισμένες μελέτες να αναφέρουν πως διαθέτουν πιθανή αντικαρκινική δράση.
Όμως, σε μεγαλύτερες ποσότητες (πάνω από 6 – 10) τα ωμά πικραμύγδαλα μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, πόνους στο στομάχι και ναυτία σε ενήλικες. Όπως μεταδίδει το Health Line, περιπτωσιολογικές μελέτες κάνουν αναφορά για θανάτους μετά την κατανάλωση 50 ωμών πικραμύγδαλων.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα κλασικά αμύγδαλα όσο και τα πικραμύγδαλα περιέχουν αμυγδαλίνη, μια χημική ουσία που μπορεί να μετατραπεί κατά την πέψη σε υδροκυάνιο, όμως η περιεκτικότητα είναι με διαφορά μεγαλύτερη στην περίπτωση των πικραμύγδαλων.
Αξίζει να τονίσουμε ότι ενώ τα αμύγδαλα είναι εντελώς ασφαλή για παιδιά και ενήλικες σε μικρές και μεγάλες ποσότητες (με την εξαίρεση της αλλεργίας) τα πικραμύγδαλα δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά.
3. Μη παστεριωμένα (ωμά) προϊόντα γάλακτος
Η παστερίωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία μια τροφή θερμαίνεται, προκειμένου να σκοτωθούν τυχόν παθογόνοι μικροοργανισμοί (σαλμονέλα, E. Coli κ.ά.) και να είναι ασφαλής προς κατανάλωση.
Ειδικά για το γάλα, η μη παστερίωσή του έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 150 φορές αυξημένο ρίσκο τροφικής δηλητηρίασης και 13 φορές αυξημένο ρίσκο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω τροφικής δηλητηρίασης. Μάλιστα, σε πολλές χώρες η πώληση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι παράνομη.
Όπως αναφέρει σχετική αναφορά του CDC, ανάμεσα στα έτη 1993 και 2006, καταγράφηκαν πάνω από 1.500 περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης, 202 εισαγωγές στο νοσοκομείο και 2 θάνατοι μετά από κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος ή τυριού που παρασκευάστηκε από ωμό γάλα.
4. Elderberries (ζαμπούκος)
Ο ζαμπούκος ή σαμπούκος είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής από όσους θέλουν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα ή να θεραπεύσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της δυσκοιλιότητας.
Όμως, θα πρέπει να προσέχετε πολύ από πού προμηθεύεστε το συγκεκριμένο βότανο, καθώς όταν είναι άγουρος ο σαμπούκος (τόσο οι καρποί, όσο ο φλοιός και τα φύλλα του) μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση με ναυτία, εμετό και διάρροια.
5. Πράσινες πατάτες
Οι πατάτες μπορούν να πάρουν μια πράσινη απόχρωση με το πέρασμα του χρόνου, εάν εκτεθούν στον ήλιο, ή και σε διάφορες άλλες αντίξοες συνθήκες, σύμφωνα με το Web MD.
Όταν οι πατάτες έχουν πρασινίσει, αυτό είναι σημάδι πως ενδέχεται να περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες μιας τοξικής ουσίας που ονομάζεται σολανίνη. Τρώγοντας πατάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε σολανίνη διακινδυνεύετε να εμφανίσετε διάφορα συμπτώματα, όπως είναι η ναυτία, η διάρροια, η σύγχυση, ο πονοκέφαλος και σε ορισμένες περιπτώσεις η κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.
Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr