Οι περισσότεροι έχουν διαλέξει το στρατόπεδό τους για τα Χριστούγεννα. Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες, όχι μόνο είναι εκ διαμέτρου αντίθετα αυτά τα γλυκά, αλλά αν δεν διαλέγαμε μόνο ένα από τα δύο, θα έπρεπε να «χτυπάμε» ενέσεις ινσουλίνης μετά τις γιορτές
Τα πρώτα είναι μαλακά, αφράτα, σαρκώδη, στάζουν σιρόπι, μέλι και «πλημμυρίζουν» τον ουρανίσκο με τη γλυκιά τους γεύση, αλλά και λίγη υφή που προσθέτει το τριμμένο καρυδάκι. Οι κουραμπιέδες από την άλλη είναι τραγανιστοί, αφρώδεις, με την ανάλαφρη ζάχαρη άχνη να προσφέρει «τόση…όση» γλύκα, δίνοντας χώρο στη γεύση του καβουρδισμένου βούτυρου και των ξηρών καρπών να φανεί. Ίσως θα ήταν καλύτερο να μην τα βάλουμε στη ζυγαριά, αλλά θα το κάνουμε ούτως ή άλλως.
Οι θερμίδες που έχουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Κατ’αρχάς, πρέπει να γνωρίζουμε πως καμία τροφή η οποία βασίζεται κυρίως στο βούτυρο και τα σάκχαρα δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιεινή. Εδώ όμως θα δούμε πιο από τα δύο ευνοεί η σύγκριση.
Κουραμπιέδες
Αυτό το «χιονισμένο» γλυκό είναι μάλλον το πιο ξεκάθαρα «αμαρτωλό». Πλούσιοι σε λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, τα οποία προέρχονται από το άπλετο βούτυρο, αλλά και υδατάνθρακες λόγω της ζάχαρης και της ζύμης τους, οι κουραμπιέδες θεωρούνται για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, ένας μικρός κουραμπιές (κλασικό μέγεθος περίπου 50 γραμμάρια) δίνει περίπου 260 θερμίδες και 16,5 γραμμάρια λίπους.
Μελομακάρονα
Ένα μέτριο μελομακάρονο, χωρίς σοκολάτα (προσθήκη των τελευταίων χρόνων και χαρακτηριστικό στοιχείο της σύγχρονης διατροφής, που γίνεται όλο και πιο βαριά και ανθυγιεινή) αποδίδει περίπου 220 θερμίδες με μέσο όρο 10 γραμμάρια λίπους. Αν όμως προστεθεί η επικάλυψη της σοκολάτας, αυτό ανεβάζει τις θερμίδες σε 270 και το λίπος σε 20 γραμμάρια.
Βλέπουμε, επομένως, ότι και τα δύο αυτά παραδοσιακά γλυκά μας δίνουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Η διαφορά τους όμως είναι ότι ο κουραμπιές έχει κυρίως ζάχαρη και κορεσμένο λίπος λόγω βουτύρου, ενώ το μελομακάρονο έχει επίσης αρκετό μέλι και ελαιόλαδο, τα οποία είναι πιο υγιεινά. Και για τα δύο όμως χρειάζεται μέτρο, αφού μια μπουκιά μάς αποδίδει αντιστρόφως ανάλογα προς το μέγεθος θερμίδες.
Πηγή: Reader.gr