Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΈρευνα αγοράς για τα γλυκά των Χριστουγέννων κάνουν οι Θεσσαλονικείς

Έρευνα αγοράς για τα γλυκά των Χριστουγέννων κάνουν οι Θεσσαλονικείς

Αυξημένες κατά 5-10% συγκριτικά με πέρυσι είναι οι τιμές στα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων, τα οποία έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων της Θεσσαλονίκης παρά το γεγονός ότι ακόμη… αργεί η εορταστική περίοδος.

Ρεπορτάζ: Θεοδώρα Απότα

Το κόστος των πρώτων υλών σε συνδυασμό με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος δεν μπορεί να καλυφθεί από την αγοραστική κίνηση, όπως δηλώνει στο seleo.gr o ταμίας της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μαρίνης. «Αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη και λάδι καταγράφουν αυξήσεις 100-150% μέσα σε ένα έτος» σημειώνει προσθέτοντας ότι παράλληλα αποτελεί «πονοκέφαλο» η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

«Την τελευταία δεκαετία είχαμε σταθερές τιμές» υπογραμμίζει συμπληρώνοντας ότι τον τελευταίο χρόνο οι επαγγελματίες του κλάδου ανέβασαν τις τιμές δύο φορές μεσοσταθμικά κατά 10-15%, και όχι σε όλα τα προϊόντα.

Ερωτηθείς για τη ζήτηση στα δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά, ο κ. Μαρίνης παρατηρεί ότι «οι Θεσσαλονικείς προχωρούν σε… “δειγματοληπτικούς ελέγχους”». Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Νοέμβρη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεκίνησαν ήδη να αγοράζουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε μικρές, βέβαια, ποσότητες. «Η γεύση είναι μνήμη. Είναι έκδηλη η προσμονή για τις γιορτές» αναφέρει εξηγώντας ότι ανέκαθεν υπήρχε αναζήτηση εποχιακών γεύσεων πριν… την ώρα τους. Για παράδειγμα, με τον πρώτο ηλιόλουστο καιρό τον Μάρτιο αρκετοί αναζητούν γεύσεις παγωτού, εξηγεί ο κ. Μαρίνης.

Κατά μέσο όρο, οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες έχουν «ανέβει» περίπου στα δύο ευρώ ανά κιλό, με τους ζαχαροπλάστες να εκτιμούν ότι φέτος είναι πιθανό οι καταναλωτές να περιοριστούν στην ποσότητα αλλά όχι στην ποιότητα. «Οι Θεσσαλονικείς είναι “δεμένοι” με το γλυκό, υπάρχει πίεση από το κύμα ακρίβειας και στέρηση παλαιότερων συνηθειών αλλά το γλυκάκι “παίρνει” την πίκρα, προσφέρει χαρά – έστω και πρόσκαιρα» τονίζει στο seleo.gr ο κ. Μαρίνης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα