Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΕπικίνδυνη για την υγεία η ζάχαρη – Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσει

Επικίνδυνη για την υγεία η ζάχαρη – Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσει

Σύσταση προς τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν τη ζάχαρη, τα τεχνητά γλυκαντικά και γενικότερα τη γλυκύτητα της διατροφής τους απηύθυνε η κυρία Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας & Ασφαλείας Τροφίμων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα πρόσθετα σάκχαρα των τροφίμων, η κυρία Κυριακίδου απάντησε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων/ελεύθερων σακχάρων».

Έσπευσε, δε να σημειώσει πως για να αντισταθμιστεί η μείωση στη ζάχαρη, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τεχνητά γλυκαντικά όπως:

Ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, αντβαντάμη
Κυκλαμικά, νεοτάμη, σακχαρίνη
Σουκραλόζη, στέβια και παράγωγά της
Αυτό φρονεί ότι είναι απαραίτητο για «να καταστεί δυνατή η προσαρμογή της γεύσης σε χαμηλότερα επίπεδα γλυκύτητας», τόνισε.

Τη σχετική ερώτηση έκανε η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μαρία Σπυράκη. Στην ερώτησή της είχε αναφέρει ότι «η μακρόχρονη κατανάλωση των πρόσθετων σακχάρων ενδέχεται να είναι επιζήμια για την υγεία των πολιτών, με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ζητά μείωση της κατανάλωσής τους καθώς και μέτρα για την προαγωγή της υγείας και της πρόληψης ασθενειών».

Η ευρωβουλευτής έθεσε ενώπιον της Κομισιόν τα ευρήματα συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων από τον ΠΟΥ. Σύμφωνα με αυτά, οι «γλυκαντικές ουσίες χωρίς ζάχαρη (NSS)» (σ.σ. είναι οι προαναφερθείσες) δεν παρέχουν μακροπρόθεσμα οφέλη στην μείωση του σωματικού λίπους. Επιπλέον, ενδέχεται να έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις, όπως αυξημένο κίνδυνο:

Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Καρδιαγγειακών νοσημάτων
«Είναι ασφαλή»
Η κυρία Κυριακίδου επισημαίνει πως ναι μεν προτρέπει σε μείωση της κατανάλωσης γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη, αλλά ταυτοχρόνως διαβεβαιώνει πως η χρήση τους είναι ασφαλής, σύμφωνα με τις συνεχείς επαναξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Συγκεκριμένα στην απάντησή της αναφέρει: «Τα πρόσθετα τροφίμων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ υπόκεινται σε αξιολογήσεις ασφάλειας από την EFSA… Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί ανησυχίες για την υγεία… Κατά την περίοδο 2024-25, η EFSA θα επαναξιολογήσει την ασφάλεια των NSS».

Όσον αφορά την σύσταση του ΠΟΥ, η κυρία Κυριακίδου υπογραμμίζει ότι «η σύσταση του ΠΟΥ να μη χρησιμοποιούνται NSS για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, εξαρτάται από την έλλειψη βεβαιότητας σχετικά με τις συνολικές επιπτώσεις που συνδέονται με την κατανάλωσή τους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας αντίστροφης αιτιώδους συνάφειας. Δεν παρέχει επικαιροποιημένη ή εναλλακτική καθοδήγηση σχετικά με την ασφάλεια των NSS, για τις οποίες οι αξιολογήσεις της EFSA παραμένουν ως σημείο αναφοράς».

Πηγή: iatropedia

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα