Ελπίδες έρχεται να δώσει ένα νέο φάρμακο που φαίνεται να επιβραδύνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
«Είναι σίγουρα μεγάλη πρόοδος, γιατί είναι η πρώτη φορά που μια κλινική δοκιμή έχει ξεκάθαρα θετικά αποτελέσματα» δηλώνει ο καθηγητής Νευρολογίας, Στέφεν Σάλογουεϊ. Μετά από δεκαετίες αποτυχιών στην θεραπεία ή την καταστολή των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ επιστήμονες και ασθενείς αποκτούν και πάλι ελπίδες.
«Για πρώτη φορά ίσως έχουμε θεραπεία που μπορεί να επιβραδύνει την ασθένεια του Αλτσχάιμερ» συμπληρώνει ο καθηγητής. Το νέο φάρμακο στοχεύει σε αυτό που προκαλεί τη νόσο αλλά οι ξεκαθαρίζουν πως η οριστική λύση στην ασθένεια δεν έχει ακόμη δοθεί.
«Δεν είναι θεραπεία αλλά επιβραδύνει την πρόοδο του Αλτσχάιμερ για πρώτη φορά και επιτρέπει στους ασθενείς να περάσουν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους» σημειώνει ο ιατρικός συντάκτης, Τόμας Μουρ. Το εν λόγω φάρμακο, το lecanemab, είναι μια θεραπεία αντισωμάτων που ανέπτυξαν σε συνεργασία μια αμερικανική και μια Ιαπωνική εταιρεία. Οι φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε περίπου 1.800 ασθενείς, αλλά οι ερευνητές του τομέα περίμεναν εναγωνίως τα πλήρη αποτελέσματα, τα οποία και δημοσιεύθηκαν στο New England of Journal Medicine.
Αισιοδοξία παρά τις παρενέργειες
Παρά το γεγονός πως υπάρχουν σημαντικές παρενέργειες στο σκεύασμα, όπως εγκεφαλικές αιμορραγίες και εγκεφαλικά οιδήματα αυτοί που συμμετείχαν στην έρευνα κάνουν λόγο για ένα ελπιδοφόρο βήμα. «Είναι ύπουλη ασθένεια. Εάν κάποιος καταφέρει να την επιβραδύνει και στην συνέχεια να την σταματήσει, θα ήταν φανταστικό» λέει ασθενής.
Αν και σημαντικά και αισιόδοξα τα αποτελέσματα υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν την υιοθέτηση του φαρμάκου όπως το κόστος του. Το lecanemab είναι ακριβό- κοστίζει από 10.000 έως 30.000 λίρες τον χρόνο. Οι δύο εταιρείες που δημιούργησαν το φάρμακο αναμένουν έγκριση για γενικευμένη του χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός του 2023.Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί το 60% όλων των περιπτώσεων άνοιας και στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν 150.000 άτομα με κάποιας μορφής άνοια.