Η απώλεια βάρους αποτελεί έναν πραγματικό αγώνα για τα παχύσαρκα άτομα που τις περισσότερες φορές, ενώ υπάρχει θέληση και προσπάθεια, δεν στέφεται με επιτυχία για το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών. Τι έδειξε σχετική μελέτη
Νεότερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας (4-7 Μαΐου) αναδεικνύει τις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παχύσαρκα άτομα στην απώλεια βάρους, επισημαίνοντας ποιες από τις τακτικές απώλειας βάρους έχουν τελικά θετικά αποτελέσματα και ποιες πέφτουν στο κενό.
Η συγχρονική αυτή έρευνα RESOURCE εξέτασε ενήλικα παχύσαρκα άτομα από έξι ευρωπαϊκές χώρες (τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο) με ΔΜΣ (kg/m²) 30 ή υψηλότερο. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2021 και αφορούσαν τόσο τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους όσο και τις συννοσηρότητες, τις θεραπείες, τη χρήση υγειονομικής περίθαλψης, τις στρατηγικές απώλειας βάρους και τις αλλαγές στο βάρος το περασμένο έτος.
Συνολικά, 1.850 άτομα που ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας τους τελευταίους 12 μήνες συμπεριλήφθηκαν στις αναλύσεις. Περισσότεροι από τους μισούς (56%) των συμμετεχόντων είχαν ΔΜΣ από 30 έως <35 kg/m² (κατηγορία παχυσαρκίας I), περισσότερο από το ένα τέταρτο (27%) είχαν ΔΜΣ από 35 έως <40 kg/m² (παχυσαρκία κατηγορίας II) και λίγο λιγότερο από το ένα πέμπτο (17%) είχε ΔΜΣ από 40 έως <70 kg/m² (κατηγορία παχυσαρκίας III).
Τρεις στους τέσσερις δεν χάνουν βάρος
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τον μαραθώνιο που «τρέχουν» αυτά τα άτομα με στόχο την απώλεια βάρους. Το 79% των ερωτηθέντων επιχείρησε να μπει στον αγώνα, ακολουθώντας διαφορετικές μεθόδους, όπως:
- μια διατροφή με ελεγχόμενες θερμίδες (το 72%)
- ένα πρόγραμμα γυμναστικής (το 22%)
- φαρμακευτικές θεραπείες (το 12%)
Ωστόσο, μια μεγάλη πλειοψηφία, τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων, που επιχείρησε να αδυνατίσει τον περασμένο χρόνο, δεν πέτυχε κλινικά σημαντική απώλεια βάρους, δηλαδή απώλεια τουλάχιστον του 5% του σωματικού τους βάρους. Τα ποσοστά επιτυχίας ανάμεσα στις διαφορετικές τακτικές απώλειας βάρους διέφεραν: λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφεραν σημαντική απώλεια βάρους από τη χρήση κάποιας υπηρεσίας ή τη λήψη μιας φαρμακευτικής θεραπείας. Παρόλα αυτά, το ένα τρίτο ανέφερε πρόσληψη βάρους (πάνω από το 5% του σωματικού τους βάρους) παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών απώλειας βάρους, η άσκηση, ο έλεγχος των θερμίδων και οι δίαιτες δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς μόλις το 20% έχασε σημαντικό κλινικό βάρος ακολουθώντας κάποια από αυτές. Αντίθετα, η χειρουργική επέμβαση για την παχυσαρκία θεωρείται η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την κλινικά σημαντική μείωση βάρους. Όμως, μικρό ήταν το ποσοστό των συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν σε κάποια αντίστοιχη χειρουργική επέμβαση. Μεταξύ των ερωτηθέντων από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο έλεγχος των θερμίδων ή οι δίαιτες και τα προγράμματα άσκησης ήταν οι πιο κοινές στρατηγικές απώλειας βάρους.
Οι αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας
Μια περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε επίσης πόσο δυσλειτουργική είναι η καθημερινότητα των ατόμων σε μεγάλο ποσοστό λόγω των επιπλοκών που προκαλεί η παχυσαρκία. Ειδικότερα, το 26% δεν ανέφερε κάποια επιπλοκή, το 28% ανέφερε μια σχετιζόμενη με την παχυσαρκία επιπλοκή, το 20% δύο και το 26% τρεις ή και περισσότερες επιπλοκές. Όσο ψηλότερα βρισκόταν το παχύσαρκο άτομο στην κλίμακα της παχυσαρκίας, τόσο και αυξανόταν το ποσοστό των επιπλοκών.
Οι πιο κοινές επιπλοκές ήταν η υπέρταση (39%), η δυσλιπιδαιμία (τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και/ή άλλων λιπών στο αίμα, 23%), ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (18%) και η οστεοαρθρίτιδα (16%).
Πηγή: ygeiamou