Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΟι πιο συνηθισμένοι τύποι πονοκεφάλου και πώς θεραπεύονται

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι πονοκεφάλου και πώς θεραπεύονται

Υπάρχουν περισσότεροι από 150 διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλου και έτσι ενδείκνυται διαφορετική θεραπεία κατά περίπτωση.

Σχεδόν όλοι έχουν πονοκεφάλους πού και πού, αλλά έχετε σκεφτεί από τι είδους πονοκέφαλο υποφέρετε; Από το άγχος και τον πόνο στα νεύρα μέχρι τη μυϊκή ένταση και τις ορμονικές αλλαγές αποδεικνύεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 150 διαφορετικοί τύποι. Και επειδή ο κάθε τύπος πονοκεφάλου έχει διαφορετική αιτία, απαιτείται και διαφορετική θεραπεία.

Η Δρ. Ουνάτι Ντεσάι, επικεφαλής γενικών ιατρών στο Nuffield Health, σύμφωνα με τη The Sun δήλωσε: «Οι πονοκέφαλοι έχουν πολλαπλές αιτίες. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν το άγχος, την κόπωση, τη μυϊκή ένταση, τις ορμονικές αλλαγές, τον πόνο στα νεύρα, ενώ η θέση του πόνου και η έντασή του μπορεί να ποικίλλουν. Κάθε τύπος πονοκεφάλου έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, συμπτώματα, σημεία και μερικές φορές εναύσματα. Ορισμένοι είναι απλοί, αλλά μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω διερεύνηση με τον γιατρό σας για να καταλάβετε με τι σχετίζεται ο πόνος».

Πονοκέφαλος έντασης

Ο πονοκέφαλος έντασης είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου, με το 75% των ενηλίκων να υποφέρει από αυτούς. Ευτυχώς, είναι γενικά ήπιοι, αλλά μπορεί να διαρκέσουν μερικές ημέρες, όπως δήλωσε η Δρ. Ουνάτι Ντεσάι.

Αν και δεν χρειάζεται να υπάρχει συγκεκριμένη αιτία, οι πιο συνηθισμένες αιτίες περιλαμβάνουν το άγχος, τα προβλήματα ύπνου, την καφεΐνη, την κούραση και τη μυϊκή ένταση. Συνδέονται, επίσης, με την ένταση στο άνω μέρος της πλάτης και του αυχένα.

Η καλύτερη μορφή θεραπείας, σύμφωνα με τη γενική ιατρό, είναι η ξεκούραση και οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα και το πιλάτες, που βοηθούν στη βελτίωση της στάσης του σώματος. Το μασάζ και η θέρμανση στους μύες του αυχένα και του κεφαλιού μπορεί επίσης να είναι ευεργετικά, όπως και τα παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη.

Πονοκέφαλος που προκαλείται από την όραση

Σας έχει τύχει ποτέ να νιώθετε έναν έντονο πονοκέφαλο μετά από πολύωρη παρατήρηση μιας οθόνης; Ή μήπως η περιοχή πίσω από τα μάτια σας πονάει όταν παίρνετε ένα νέο ζευγάρι γυαλιά; Η Δρ Ουνάτι Ντεσάι δήλωσε ότι οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από την όραση είναι, επίσης, συνηθισμένοι όταν τα μάτια καταπονούνται υπερβολικά.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στην εργασία σε υπολογιστή ή στη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής. «Αυτοί οι πονοκέφαλοι συχνά παρουσιάζουν μετωπική δυσφορία γύρω από τα μάτια, η οποία ισοδυναμεί με καταπόνηση των ματιών», ανέφερε η γενική ιατρός.

Αν πιστεύετε ότι το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στην όρασή σας, επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο. Θα μπορούσατε, επίσης, να προσπαθήσετε να μειώσετε τον χρόνο που περνάτε μπροστά από μία οθόνη.

Ημικρανία

Αν και λιγότερο συχνές από τους πονοκεφάλους έντασης, οι ημικρανίες εξακολουθούν να επηρεάζουν τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Η ημικρανία συνήθως μοιάζει με πολύ έντονο πονοκέφαλο, με οξύ πόνο στη μία πλευρά.

Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν προβλήματα όρασης, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, ζάλη και δυσκολία στην ομιλία. Τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει να διαρκούν περισσότερο από μία ώρα, αλλά οι άνθρωποι μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν κόπωση, επιθυμία για φαγητό, δύσκαμπτο αυχένα, αλλαγές στη διάθεση και εμετό.

Η Δρ. Ουνάτι Ντεσάι ανέφερε: «Σημειώστε ότι οι ημικρανίες συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής, οπότε αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο». Οι ημικρανίες γενικά είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνές στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και μπορεί να διαδοθούν στην οικογένεια. «Ημικρανίες περιόδου είναι όταν η ημικρανία εμφανίζεται κατά την έναρξη της εμμηνορροϊκής αιμορραγίας», είπε ακόμα η γενική ιατρός.

Οι ημικρανίες πιστεύεται ότι σχετίζονται με αλλαγές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ή στη δραστηριότητα των κυττάρων. Μπορούν να προκληθούν από πράγματα όπως η στέρηση καφεΐνης, το κόκκινο κρασί, το άγχος, η υπερβολική κόπωση και το κάπνισμα. Επομένως, είναι λογικό ότι η μείωση αυτών των πραγμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητάς τους. Η αντισύλληψη μπορεί, επίσης, να βοηθήσει, όπως και η παρακεταμόλη ή η ασπιρίνη.

Αθροιστικός πονοκέφαλος

Περίπου ένας στους 1.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο παθαίνει τους λεγόμενους αθροιστικούς πονοκεφάλους.

«Αυτοί είναι εξαιρετικά σοβαροί και εμφανίζονται ξαφνικά, συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού και γύρω από το ένα μάτι», δήλωσε η Δρ. Ουνάτι Ντεσάι, προσθέτοντας: «Συμβαίνουν κυρίως τη νύχτα και συνδέονται με ένα κόκκινο μάτι, πρησμένο βλέφαρο ή πτώση αυτού του ματιού και ρινική καταρροή στην ίδια πλευρά. Το κεφάλι πάλλεται με έναν διαπεραστικό πόνο πίσω από αυτό το μάτι. Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι τόσο έντονοι που οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι θέλουν να χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο και γίνονται τόσο ανήσυχοι που δεν μπορούν να κάτσουν ακίνητοι. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως τρεις ώρες και μερικές φορές συμβαίνει έως και έξι φορές την ημέρα, κάθε μέρα για εβδομάδες».

Λόγω της σοβαρότητάς τους, οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι, οι οποίοι είναι τρεις έως τέσσερις φορές συχνότεροι στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση από νευρολόγο – η παρακεταμόλη ίσως δεν αρκεί. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει οξυγόνο υψηλής ροής και τριπτάνες. Ορισμένοι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η μείωση του καπνίσματος, του ποτού και της άσκησης μπορεί, επίσης, να βοηθήσει, όπως και η μη χρήση αρωμάτων και η απομάκρυνση από βαφές, βερνίκια νυχιών ή βενζίνη που μυρίζουν έντονα.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα