Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΝέο φάρμακο «υπόσχεται» να παρατείνει τη ζωή ζώων και ανθρώπων

Νέο φάρμακο «υπόσχεται» να παρατείνει τη ζωή ζώων και ανθρώπων

Επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πριν την τελική εφεύρεση φαρμάκου μακροζωίας για όλα τα ζώα και τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με νέα έρευνα υπάρχουν ήδη φάρμακα που παρατείνουν τη ζωή σε ζώα όπως σκύλους, σκουλήκια, μύγες και ποντίκια.

Ειδικότερα, η εταιρεία Celine Halioua, Loyal, η οποία ιδρύθηκε το 2019, δημιουργεί φάρμακα για την καθυστέρηση της γήρανσης σε σκύλους και την παράταση της υγιούς ζωής τους.

Η ίδια έχει καταφέρει να δημιουργήσει δύο φάρμακα, συγκεντρώνοντας περίπου 58 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί η γήρανση, από μόνη της εξ ολοκλήρου.

Σε λίγα χρόνια, η εταιρεία ευελπιστεί να βγάλει στην αγορά το πρώτο φάρμακο που θα μπορεί να ληφθεί από οποιοδήποτε ζώο και το οποίο θα αναγράφει στην ετικέτα του, πώς το συγκεκριμένο φάρμακο επιβραδύνει τη γήρανση και παρατείνει τη διάρκεια ζωής.

Έρχεται φάρμακο μακροζωίας και για ανθρώπους

Ήδη τα φάρμακα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία προσφέρουν «θαυματουργά» αποτελέσματα στα ζώα. Σκοπός της Halioua είναι να εφευρέσει παρόμοια φάρμακα και για τους ανθρώπους.

Η πραγματοποίηση μιας κλινικής δοκιμής σε σκύλους είναι πολύ πιο οικονομική σε σχέση με μια δοκιμή σε ανθρώπους. Ωστόσο, οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και κάποια χρόνια να συγκεντρώσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για μια εξαετή κλινική δοκιμή σε ανθρώπους με σκοπό να διερευνήσουν αν ένα κοινό φάρμακο για τον διαβήτη μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση.

Η Halioua δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα φάρμακα της Loyal, αλλά λέει ότι και τα δύο είχαν καλή απόδοση όταν χορηγήθηκαν σε σκύλους εργαστηρίου. Το ένα φάρμακο είναι χάπι που μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η άνοια και η νεφρική ανεπάρκεια. Η εταιρεία δοκιμάζει το φάρμακο σε σκύλους συντροφιάς και αναμένει να ξεκινήσει και μια πλήρη κλινική δοκιμή με σκοπό να κερδίσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών το επόμενο έτος.

Το δεύτερο φάρμακο, που δρα αργά αλλά αποτελεσματικά μέσω ενός εμφυτεύματος, ενδεχομένως να μπορούσε να μειώσει τις κυτταρικές διεργασίες που ευθύνονται για τη σύντομη ζωή ορισμένων σκύλων ράτσας.

Η εταιρεία, προκειμένου να είναι καθόλα σωστή και νόμιμη, θα ζητήσει πρώτα την εγκριση του FDA για τα σχέδια μελέτης της, γεγονός πολύ σημαντικό για τη Loyal, επειδή ο οργανισμός θα υποστηρίξει την ιδέα και τα φάρμακα θα μπορούν να δοκιμαστούν.

Τα φάρμακα αυτά, σύμφωνα με την εταιρεία θα προλαμβάνουν και θα επιβραδύνουν μια ασθένεια.

Ραπαμυκίνη: Το φάρμακο που παρατείνει τη ζωή και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών

Η Loyal δεν είναι η μόνη εταιρεία που αναζητά τρόπους για να επιμηκύνει τη ζωή των σκύλων, καθως το πρόγραμμα Dog Aging Project, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και το Κολέγιο Κτηνιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών Texas A&M, ολοκλήρωσε δύο μικρές μελέτες κατά τις οποίες οι ερευνητές έδωσαν σε ιδιοκτήτες σκύλων ραπαμυκίνη και ένα εικονικό φάρμακο.

Οι ιδιοκτήτες που χορήγησαν στους σκύλους τους την ραπαμυκίνη ανέφεραν ότι τα κατοικίδιά τους έγιναν πιο δραστήρια, σύμφωνα με τον Matt Kaeberlein, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και σύμβουλος της Loyal. Ο ερευνητής υποψιάζεται ότι η ραπαμυκίνη λειτούργησε βοηθώντας την αρθρίτιδα ή άλλους πόνους και ελπίζει να συγκεντρώσει αδιάσειστες αποδείξεις σε μια μεγαλύτερη δοκιμή με περίπου 600 σκύλους.

Ο Kaeberlein έχει μελετήσει γονίδια και θεραπείες που παρατείνουν τη ζωή σε μύγες, σκουλήκια και ποντίκια και είναι πεπεισμένος ότι ορισμένοι μηχανισμοί γήρανσης είναι κοινοί σε όλο το ζωικό βασίλειο.

«Προφανώς δεν ξέρω αν η ραπαμυκίνη θα έχει μεγάλη επίδραση στη διάρκεια ζωής και στην υγεία των σκύλων, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί», λέει.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι δυνατόν να καθυστερήσουν τις διαδικασίες γήρανσης στον άνθρωπο ή σε οποιοδήποτε άλλο ζώο. Θέλετε να υπάρξει αυτό το χάπι; Απλά δώστε στους επιστήμονες το χρόνο και τα χρήματα, και τη ρυθμιστική υποστήριξη, για να το ανακαλύψουν, λέει ο Nir Barzilai, διευθυντής του Ινστιτούτου Γήρανσης στο Albert Einstein College of Medicine, στη Νέα Υόρκη.

«Τώρα πρέπει να αρχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο με φάρμακα που μπορεί να μην μας βοηθήσουν να ζήσουμε 150 χρόνια, αλλά θα μας κάνουν πιο υγιείς για πολύ περισσότερο χρόνο», λέει ο Barzilai, καθυστερώντας την εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος ή το Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα