Το να διαλέγεις φρούτα και λαχανικά με βάση την εποχικότητά τους, εκτός από μια πολύ πιο νόστιμη και υγιεινή επιλογή, έχει και άλλα οφέλη. Μειώνεις την περιβαλλοντική ζημιά, υποστηρίζεις τοπικούς αγρότες και παραγωγούς και κάνεις και οικονομία.
Το φθινόπωρο, είναι η εποχή του χρόνου που η φύση προσφέρει ένα ισχυρό μείγμα φρούτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού. Οι ειδικοί, συμφωνούν για παράδειγμα, ότι ενώ η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 45 mg, συνιστάται να εφοδιάζουμε το σώμα μας με πολύ περισσότερο από αυτό, όταν αλλάζει η εποχή και είμαστε επιρρεπείς σε ιούς και μικρόβια. Η βιταμίνη C όμως, δεν είναι η μόνη βιταμίνη ή το μόνο θρεπτικό συστατικό που μπορείς να βρεις στα φθινοπωρινά φρούτα για να ενισχύσεις τον οργανισμό σου.
Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 9 φθινοπωρινά super φρούτα που εκτός από νοστιμιά, θα προσθέσουν και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στην καθημερινή σου διατροφή.
9 φθινοπωρινά φρούτα για να τονώσεις τον οργανισμό σου
Τα πιο θρεπτικά φθινοπωρινά φρούτα σύμφωνα με το ladylike.gr:
Πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια, περιέχουν το 150% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για βιταμίνη C. Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία του εντέρου. Το ξύσμα πορτοκαλιού περιέχει το φλαβονοειδές ναριγκενίνη, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ως σνακ, ωμό ή μαγειρεμένο σε συνταγές, σε κομμάτια ή σε χυμό, τα πορτοκάλια εύκολα μπορούν να χαρακτηριστούν οι «βασιλιάδες» των φθινοπωρινών φρούτων.
Ρόδι
Το ρόδι περιέχει σχεδόν το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για βιταμίνη C. Οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στην κόκκινη χρωστική ουσία του ροδιού, μπορεί να προσφέρουν αντιφλεγμονώδη, αντιικά και αντικαρκινικά οφέλη. Τα ρόδια περιέχουν επίσης, ελλαγιταννίνες που χαρίζουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αντιφλεγμονωδών, αντικαρκινικών, αντιοξειδωτικών, πρεβιοτικών και καρδιοπροστατευτικών ιδιοτήτων. Με την υπέροχη γλυκόξινη γεύση τους, τα ρόδια μπορούν να ενισχύσουν γευστικά, πολλά γλυκά και αλμυρά πιάτα.
Μήλα
Υπάρχουν τόσες διαφορετικές ποικιλίες μήλων, που σίγουρα κάποιο θα ταιριάξει στις γευστικές σου προτιμήσεις. Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά. Επιστημονική έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μήλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και άσθματος. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η κατανάλωση μήλων, μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη γνωστική έκπτωση της φυσιολογικής γήρανσης, τον διαβήτη, τη διαχείριση βάρους και την υγεία των οστών.
Τα μήλα, είναι επίσης πλούσια στο φλαβονοειδές, κερκετίνη που έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή διαλυτών ινών, ενώ η πηκτίνη που περιέχουν, βοηθά στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων και διαταραχών του εντέρου. Όταν τα τρως με τη φλούδα τους, παίρνεις το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.
Ακτινίδια
Λίγα φρούτα μπορούν να νικήσουν τα ακτινίδια, όταν μιλάμε για περιεκτικότητα σε βιταμίνης C. Περιέχουν το εντυπωσιακό 120% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή φρούτου, για την υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επίσης, τα ακτινίδια σού εξασφαλίζουν το 38% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για βιταμίνη Κ, βοηθάνε στην πήξη του αίματος, ενισχύουν τον μεταβολισμό, την υγεία των οστών και τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.
Σύκα
Αυτό το φθινοπωρινό φρούτο είναι μια ιδανική πηγή φυτικών ινών, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, να προάγει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και να σε κρατήσει χορτάτη, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα σύκα είναι επίσης γεμάτα με κάλιο, το οποίο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Αχλάδια
Τα αχλάδια μπορούν να κάνουν κάθε φθινοπωρινή συνταγή πιο νόστιμη και πιο θρεπτική. Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και παρέχει την αντιοξειδωτική βιταμίνη C, χαλκό, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και βόριο, ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά το σώμα να συγκρατήσει το ασβέστιο.
Σταφύλια
Τα σταφύλια είναι γεμάτα με πολυφαινόλες και βιταμίνη Κ, που βοηθά στη δημιουργία ισχυρότερων οστών.
Κράνμπερι (cranberries)
Τα κράνμπερι θεωρούνται ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα στον κόσμο. Αυτά τα μούρα, που καλλιεργούνται σε γιγάντια, εντυπωσιακά έλη, είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στην αντιγήρανση, καθαρίζουν το συκώτι και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.