Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑυτό το «υποτιμημένο» φρούτο μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Αυτό το «υποτιμημένο» φρούτο μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Ένα αρκετά υποτιμημένο φρούτο είναι το ακτινίδιο, το οποίο όχι μόνο θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και προωθεί μια καλύτερη ψυχική υγεία, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «British Journal of Nutrition».

Τα ακτινίδια είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά αποτελούν καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Πρόκειται για ένα φρούτο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που συστήνεται και σε διαβητικούς.

Τα συγκεκριμένα φρούτα επίσης είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C (μόνο με ένα ακτινίδιο μπορείτε να καλύψετε το 80% των αναγκών του οργανισμού σας στη βιταμίνη αυτή για μια ημέρα), η οποία έχει αντιοξειδωτικές δράσεις, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ είναι και αναγκαία για την δημιουργία του κολλαγόνου και την καλή υγεία του νευρικού συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση ακτινιδίων ίσως είναι πιο αποτελεσματική για τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης C, συγκριτικά με τα συμπληρώματα διατροφής.

Ειδικότερα, μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Otago, στην Νέα Ζηλανδία πραγματοποίησε μια διατροφική παρέμβαση 8 εβδομάδων σε 155 ενήλικες με χαμηλή βιταμίνη C.

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν δύο ακτινίδια την ημέρα είχαν υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα τους, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν συμπληρώματα.

Επιπλέον, τα ακτινίδια περιέχουν κάλιο, χαλκό, βιταμίνες Κ και Ε, φυλλικό οξύ και καροτενοειδή. Θεωρείται πως έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ πολλοί επιστήμονες θεωρούν πως η αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες ξεπερνούν αυτές που έχουν τα μήλα, τα αχλάδια και τα γκρέιπφρουτ, τα οποία επίσης είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καροτενοειδή λειτουργούν προστατευτικά εναντίον διάφορων χρόνιων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μάλιστα, μια μεγάλη ανάλυση 69 ερευνών διαπίστωσε ότι μια διατροφή υψηλή σε καροτενοειδή και βιταμίνες C και Ε έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου, καθώς και θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Το ακτινίδιο βελτιώνει την ψυχική μας υγεία
Αν και δεν έχουν γίνει ακόμα πολλές σχετικές μελέτες, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που έχουμε διαβάσει στη διεθνή βιβλιογραφία είναι πολλά υποσχόμενα.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Otago που αναφέραμε προηγουμένως σημείωσαν ότι οι συμμετέχοντες από τους οποίους ζητήθηκε να τρώνε ακτινίδια, ανέφεραν βελτίωση στην διάθεση, την ζωτικότητα, την ποιότητα του ύπνου και στη σωματική τους δραστηριότητα. Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης έγιναν αισθητά ήδη 4 ημέρες μετά την έναρξη του πειράματος, ενώ τα οφέλη κορυφώθηκαν περίπου 10 – 12 ημέρες μετά.

Παράλληλα, έρευνα που μελέτησε τα δεδομένα 17.000 ενηλίκων ανακάλυψε ότι εκείνοι που είχαν μια δίαιτα πλούσια σε καροτενοειδή (τα οποία περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα ακτινίδια) είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα