Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδικήΧαλκιδική: Άρματα, παρελάσεις και εκπλήξεις…επιφυλάσσει φέτος το Συκιώτικο καρναβάλι!

Χαλκιδική: Άρματα, παρελάσεις και εκπλήξεις…επιφυλάσσει φέτος το Συκιώτικο καρναβάλι!

Αισιοδοξία, ανεβασμένη διάθεση και πολύ κέφι είναι τα συστατικά για το φετινό Καρναβάλι της Συκιάς που φέτος θα χρηματοδοτηθεί από τον δήμο Σιθωνίας και θα πραγματοποιηθεί ένα ολόκληρο τετραήμερο, με αποκορύφωμα την 17η Μαρτίου (Κυριακή της Αποκριάς).

Το χωριό ήδη ετοιμάζεται για να φορέσει και φέτος τα γιορτινά του, αναμένοντας πλήθος επισκεπτών να κατακλύσουν τους δρόμους ντυμένοι μασκαράδες και να γλεντήσουν έτσι όπως μόνο συμβαίνει στη Συκιά!

Για το λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων, συλλόγων και οργανώσεων, μαζί με τους τοπικούς φορείς, έτσι ώστε να γίνει γνωστή η πρόθεση της δημοτικής αρχής περί οικονομικής στήριξης, καθώς βέβαια και συζήτησης όσον αφορά το πρόγραμμα και τις δράσεις του Καρναβαλιού στη Συκιά!

«Το Συκιώτικο Καρναβάλι κατέχει κεντρική θέση στις πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου μας λόγω της δημιουργικής, αυθόρμητης και μαζικής συμμετοχής που το χαρακτηρίζει και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταυτότητα της Σιθωνίας»αναφέρει ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Μαλλίνης, ο οποίος διευκρινίζει παράλληλα ότι: «ο προσανατολισμός της νέας Δημοτικής αρχής είναι για ένα Καρναβάλι με αναβαθμισμένη ποιότητα και μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή, όπως άλλωστε δεσμευτήκαμε προεκλογικά και γι’αυτό φέτος θα είμαστε αρωγοί στο οικονομικό σκέλος αυτής της προσπάθειας που με τα χρόνια θα την εξελίξουμε και θα την αναβαθμίσουμε, έτσι ώστε η Συκιά —όσον αφορά και την Αποκριά— να είναι το σημείο αναφοράς!».

«Σκοπεύουμε φέτος με την οικονομική στήριξη του δήμου να κάνουμε μία πιο δυνατή διοργάνωση από την περσινή, να στηρίξουμε τους συλλόγους, τις ομάδες και τα νέα παιδιά που κάθε χρόνο συμμετέχουν με πάθος και μεράκι στην Αποκριά και να καθιερώσουμε το καρναβάλι της Συκιάς ως ένα μοναδικό event για την περιοχή!», σημειώνει ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Τορώνης Δημήτριος Μελίσσης στο XalkidikiPolitiki, ο οποίος και ως πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Συκιάς θα φροντίσει -όπως και πέρσι- για μία άψογη διοργάνωση.

Η Συκιά ήταν ανέκαθεν το επίκεντρο του καρναβαλιού, ήταν το χωριό της διασκέδασης, του γλεντιού και του ξεφαντώματος. Και έτσι θα συνεχίσει να είναι αναφέρει ο κ. Μελίσσης: «Πράγματι η Συκιά μετείχε ενεργά στα Καρναβάλια. Έχει ένα ωραίο παρελθόν που προσπαθούμε να το συνεχίσουμε και να το αναδείξουμε μαζί με τους παλιούς και τους νέους. Επιδιώκουμε η Αποκριά στη Συκιά να γίνει και τα επόμενα χρόνια μία μεγάλη γιορτή που θα τους χωράει όλους και να περάσει σε επισκεψιμότητα κάθε προηγούμενο!».

«Η σάτιρα, η διασκέδαση, ο χορός κ.α. είναι στοιχεία που θέλουμε να αναδείξουμε ώστε το καρναβάλι μας να είναι λαϊκό, μαζικό, να είναι καλαίσθητο όσον αφορά την στάση που έχουν οι συμμετέχοντες στην παρέλαση. Παροτρύνουμε με δράσεις και εκδηλώσεις -ειδικά τους νέους ανθρώπους-, να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την χαρά, το κέφι και τη δημιουργία που τόσο απλόχερα προσφέρει σε όλους μας το καρναβάλι. Αυτό προϋποθέτει, εκτός από την βούληση που έχουμε εμείς ως δημοτική αρχή για να μείνει το καρναβάλι λαϊκό, να το υπερασπιστεί ο ίδιος ο λαός της Συκιάς. Και έχει κάθε όφελος να το κάνει αυτό γιατί είναι ο δικός του κόπος, το μεράκι και το κέφι του», συνεχίζει ο αντιδήμαρχος, ο οποίος μάλιστα γνωστοποιεί πως «είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις των συλλόγων, του κόσμου, των φορέων. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια!»

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος φέτος θα είναι μόνο η αρχή για το Καρναβάλι της Συκιάς που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμα της δίνης της Αποκριάς: «Το καρναβάλι μας, που ταυτίζεται με την ιστορία του τόπου μας, και ξεπηδά αβίαστα από τα σπλάχνα του, θέλουμε να το διαφυλάξουμε. Φέτος, λόγω και του περιορισμένου χρόνου από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας κληθήκαμε να σχεδιάσουμε τις εκδηλώσεις του Συκιώτικου Καρναβαλιού για το 2024 κάπως βεβιασμένα. Έχοντας όμως σχέδιο, αισιοδοξία και δυναμισμό, θα καταφέρουμε να  υλοποιήσουμε πλήθος εκδηλώσεων που θα ανακουφίσουν συναισθηματικά τον λαό, θα του δώσουν τη χαρά, το κέφι, τη διασκέδαση…μέχρι του χρόνου που θα είμαστε ακόμη καλύτερα προετοιμασμένοι και έτοιμοι για πολλά περισσότερα event”, εξηγεί.

Τέλος σύμφωνα με τον κ. Μελίσση το φετινό πρόγραμμα του Καρναβαλιού στη Συκιά αναμένεται να είναι διαφορετικό και πολυήμερο με πολλές εκπλήξεις, άρματα, παρελάσεις, δράσεις και άλλα, γεγονός που θα συνθέσει ένα μοναδικό σκηνικό με αισιοδοξία, ανεβασμένη διάθεση και πολύ κέφι: «Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα από την Κυριακή της Αποκριάς, που ως γνωστό πραγματοποιείται η παρέλαση των αρμάτων στην κεντρική μας πλατεία με ξεφάντωμα και φαγοπότι μέχρι πρωίας. Σίγουρα θα εντάξουμε στο πρόγραμμα μας τα “κρυφά καρναβάλια”, κάποια event όπως την αναπαράσταση ενός  γάμου που λάμβανε χώρα τα παλαιότερα χρόνια στη Συκιά, ενδεχομένως κάποια παιχνίδια και φυσικά εκδηλώσεις όπως είναι σίγουρα το Γαϊτανάκι και το ψήσιμο της σαρδέλας που αναβιώνουν από τον Π.Σ. του χωριού μας με τεράστια επιτυχία, τιμώντας έτσι τα ήθη και τις παραδόσεις του τόπου μας», καταλήγει ο αντιδήμαρχος λέγοντας πως «εντός των επόμενων ημερών θα κυκλοφορήσει το αναλυτικό πρόγραμμα με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο χωριό της Συκιάς».

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα