Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΗ «λίμνη των Κύκνων» ζωντανεύει στην Έδεσσα

Η «λίμνη των Κύκνων» ζωντανεύει στην Έδεσσα

- Advertisement -

Μπορεί να αποτελεί ουσιαστικά ανθρώπινο δημιούργημα, αλλά στο διάβα των χρόνων εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της κεντρικής Μακεδονίας και αγαπημένο προορισμό όσων αγαπούν την παρατήρηση πουλιών και την αυθεντική επαφή με τη φύση.

Περίπου 6 χλμ δυτικά της Έδεσσας εκτείνεται ο υγροβιότοπος Άγρα-Nησίου και Bρυττών, από τις ονομασίες των τριών χωριών που βρίσκονται κοντά στις όχθες του, ο οποίος αποτελεί σύνθεση των πολλών διαφορετικών στοιχείων που τον χαρακτηρίζουν, όπως κανάλια, νησίδες υγρολίβαδα, πηγές, καλαμιώνες, κ.ά. Ωστόσο αυτό που εντυπωσιάζει και δίνει ιδιαίτερο χρώμα στα νερά της είναι οι πολλοί πανέμορφοι κύκνοι.

Ο υγροβιότοπος αποτελεί εξέλιξη του αρχικού τυρφώνα -είδους βάλτου- και της τεχνητής λίμνης Άγρα που σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1950 στην κοίτη του ποταμού Εδεσσαίου, που τα νερά του ξεχύνονται στους ξακουστούς καταρράκτες της Έδεσσας, για τις ανάγκες τροφοδοσίας του παρακείμενου Υδροηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ. Αρχικά τροφοδοτούνταν με νερό, μέσω υπόγειας σήραγγας, από τη λίμνη Βεγορίτιδα και μετά το 1990 από κοντινές πηγές και χειμάρρους.

Η έκταση της λίμνης αγγίζει σήμερα τα 6 χιλ. στρέμματα, σε υψόμετρο 470 μ., αποτελώντας την καλύτερη απόδειξη πως ενίοτε το σμίξιμο φύσης και ανθρώπινης παρέμβασης -καθώς και το ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών για τη διάσωση και διατήρηση του οικοσυστήματος που τους περιβάλλει- δημιουργεί μικρά όμορφα θαύματα, όπως αυτό ανάμεσα στα χωριά Άγρας, Νησί, Βρυττά στην Πέλλα.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο υγροβιότοπο, με πολλές διαφορετικές εικόνες, ανάμεσα σε δύο επιβλητικές οροσειρές -του φημισμένου Βόρρα (Καϊμάκτσαλαν) στα βόρεια και του Βερμίου νοτιότερα- και τρία μικρά γραφικά χωριά, με πλούσια παράδοση και ιστορία. Ακολουθήστε την παραλίμνια διαδρομή, αφουγκραστείτε την ηρεμία του τοπίου, ανηφορίστε τα κοντινά υψώματα για να απολαύσετε καλύτερη θέα.

Πηγή: travel.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα