Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΣυνάντηση Αυγενάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών της Βόρειας Ελλάδας

Συνάντηση Αυγενάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών της Βόρειας Ελλάδας

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη  πραγματοποίησαν εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων από την Βόρεια Ελλάδα.

Η σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτών και κτηνοτρόφων, από τα Κουφάλια και την Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, τις Σέρρες, τη Λάρισα, τη Χαλκιδική, την Ορεστιάδα και την Ημαθία πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία των αρμόδιων υφυπουργών κ. Σταύρου Κελέτση και κ. Διονύση Σταμενίτη, καθώς και του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Στρατάκου, ενώ τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών της Ημαθίας συνόδευαν οι βουλευτές κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Στο πλαίσιο αυτής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Υπουργείου, που έχουν ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα με την συζήτηση να επικεντρώνεται στην ορθή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να γίνει ένας Οργανισμός που θα λειτουργεί με διαφάνεια, δικαιοσύνη, θα είναι αποτελεσματικός και θα υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των αγροτών. Ακόμα ο υπουργός ανέφερε ότι ζήτησε να εκκαθαριστούν άμεσα τα 16.000 ΑΦΜ που βρίσκονται δεσμευμένα και σε όσα εξ αυτών διαπιστωθούν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, αλλά και να πληρωθούν όσοι έχουν δικαιωθεί δικαστικά. Παράλληλα επισήμανε πως σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ ζητώντας εκ νέου από τους φορείς, τις προτάσεις τους και για τον εκσυγχρονισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της επικείμενης δημιουργίας Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια όλης της χώρας, ώστε να υπάρχουν σύγχρονα μητρώα αγροτών.

Επιπλέον υπήρξε συζήτηση αναφορικά και με τα προβλήματα των ελληνοποιήσεων, όπως και το ζήτημα επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, με τον ΥπΑΑΤ να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με κάθε τρόπο – και με έμμεσες φορολογικές ενισχύσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13% – ενισχύει τον Έλληνα αγρότη και συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν και άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων το πρόβλημα του περονόσπορου και της ακαρπίας, τα οποία ενισχύονται από την κλιματική κρίση. Όπως ενημέρωσε τους αγρότες ο Υπουργός, τα ζητήματα αυτά, όπως και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, θα βρεθούν στην ατζέντα της Συνάντησης των 9 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED-9), που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά, με ελληνική πρωτοβουλία, στις 24 Ιανουαρίου. Ακόμα ζήτησαν τροποποιήσεις στο ΣΣ της ΚΑΠ, ζήτημα το οποίο η χώρα μας έχει πράξει και αναμένει την έγκριση των τροποποιήσεων εντός του Ιανουαρίου.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα