Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΣέρρες: Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες

Σέρρες: Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες

Στις επάλξεις για την διεξαγωγή κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες των Σερρών καθώς αναμεσά τους επικρατεί προβληματισμός για την μείωση του εισοδήματός τους από τη μειωμένη προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης κατά 20% που έλαβαν και την κατάργηση του πρασινίσματος και αντικατάσταση με τα οικοσυστήματα.

Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν Σερραίοι αγρότες στην ΕΡΤ Σερρών, το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από την νέα ΚΑΠ, καθώς ο μέσος όρος ανά στρέμμα που έπαιρναν τα τελευταία χρόνια, ήταν 28 ευρώ η βασική ενίσχυση συν τα 14 ευρώ που ήταν το πρασίνισμα, δηλαδή, έφταναν τα 42 ευρώ το στρέμμα. Από αυτά έπαιρναν το 70% της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο (20 ευρώ) και πριν από τα Χριστούγεννα τα 14 ευρώ του πρασινίσματος και το υπόλοιπο 30% της βασικής, που ήταν 8 ευρώ, φτάνοντας τα 22 ευρώ.

Στον αντίποδα την φετινή χρονιά έλαβαν τον Οκτώβριο το 70% της βασικής (20 ευρώ) και πριν από λίγες μέρες το 30% της βασικής ενίσχυσης με 20% μείωση, δηλαδή 6 ευρώ. Τα 14 ευρώ του πρασινίσματος δεν τα πήραν, αφού αυτό καταργήθηκε. Συνεπώς ενώ στο παρελθόν λάμβαναν 22 ευρώ (14+8) φέτος στους λογαριασμούς τους μπήκαν 6 ευρώ το στρέμμα.

Ο Πανελλήνιος αγροτικός σύλλογος καλλιεργητών ενεργειακών φυτών και οι αδέσμευτοι αγρότες καλούν τους συναδέλφους τους από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλία το απόγευμα της Παρασκευής στο Philippos Xenia hotel, ενώ ο Πανσερραϊκός Αγροτικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση το απόγευμα της Τρίτης 9 Ιανουαρίου στις 18:00 στο Επιμελητήριο Σερρών με θέματα, όπως η νέα ΚΑΠ 2023-27 (ΣΣΚΑΠ), οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ κ.α..

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα