Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΝέα Μουδανιά: Αναβίωσε παραδοσιακό προσφυγικό έθιμο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Νέα Μουδανιά: Αναβίωσε παραδοσιακό προσφυγικό έθιμο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ένα παλιό έθιμο που έφεραν στην μητροπολιτική Ελλάδα πρόσφυγες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, αναβιώσαν οι κάτοικοι των Νέων Μουδανιών τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου στους δρόμους του Χαλκιδικιώτικου λιμανιού.

Συγκεκριμένα μέλη της χορωδίας του πολιτιστικού συλλόγου “Ο Φάρος” μαζί με φίλους που κάθε χρόνο κρατούν ζωντανό το όμορφο αυτό έθιμο. Με την καθοδήγηση της κας Μαρίας Αδάμ, πέρασαν από πολλές γειτονιές της πόλης, δέχθηκαν τα καθιερωμένα κεράσματα και επί πλέον με βιντεοκλήση το έψαλλαν στον δήμαρχο Νέας Προποντίδας, κ. Μανώλη Καρρά. Σύμφωνα με αυτό οι Μουδανιώτες βγήκαν με τα φαναράκια στα χέρια  ψάλοντας το Εκκλησιαστικό τροπάριο “Ευαγγελίζου γη χαρά μεγάλη”. Αναφορικά με το συγκεκριμένο έθιμο η πρόεδρος του Φάρου, κα Βούλα Παπαδοπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά “Ευαγγελισμός! Οι φωνές ενώθηκαν, τα παράθυρα φωτίστηκαν, οι πόρτες άνοιξαν! όπως παλιά! Το άγγελμα του Ευαγγελισμού ακούστηκε για άλλη μια χρονιά στις γειτονιές της πόλης μας, γεμίζοντας τις καρδιές μας αγαλλίαση.
Παρόντες στις σκέψεις μας ήταν όλοι αυτοί που τόσα χρόνια πρωτοστατούσαν για να κρατηθεί ζωντανό το μοναδικό αυτό μικρασιατικό έθιμο, που ιδιαίτερα για φέτος το αφιερώσαμε στη μνήμη της Δέσποινας Ελιοδώρου που έφυγε τόσο αναπάντεχα από κοντά μας.
Μέλη της χορωδίας του ΦΑΡΟΥ μαζί με φίλους που κάθε χρόνο κρατούν ζωντανό το όμορφο αυτό έθιμο μας με την καθοδήγηση της Μαρίας Αδάμ, πέρασαν από πολλές γειτονιές της πόλης μας,δέχθηκαν τα καθιερωμένα κεράσματα και επί πλέον με βιντεοκλήση το έψαλλαν στον δήμαρχο κ.Μανώλη Καρρά!
Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!”

 

Πηγές:https://www.halkidikinews.gr/ και halkidikifocus.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα