Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΜεγάλη κινητοποίηση αγροτών στην Έδεσσα

Μεγάλη κινητοποίηση αγροτών στην Έδεσσα

Κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της Έδεσσας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσημερίου Έδεσσας, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Ενότητα» Πέλλας, ο Αγροτικός Σύλλογος «Ομόνοια» Κρύας Βρύσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σκύδρας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Άγρος».

Κερασοπαραγωγοί με τα αγροτικά τους οχήματα και μηχανήματα ξεκίνησαν από νωρίς να συγκεντρώνονται στα φανάρια Μεσημερίου – Έδεσσας και στη συνέχεια με πομπή ξεκίνησαν να κατευθύνονται προς την κεντρική πλατεία της Έδεσσας, όπου ήδη ήταν συγκεντρωμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι του κάμπου.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Τάσος Βλαδίκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσημερίου – Έδεσσας, ο οποίος μετέφερε την απόγνωση και την αγωνία των κερασοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική καθώς μετά τις έντονες και παρατεταμένες βροχές το σύνολο των κερασιών έσκασαν, καθιστώντας τα μη εμπορεύσιμα. Ζήτησε την άμεση καταγραφή των ζημιών, να στελεχωθεί ο ΕΛΓΑ με το αναγκαίο προσωπικό, τη δίκαιη και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι κερασοπαραγωγοί από τους περσινούς παγετούς και να σταματήσει η κοροϊδία του ΕΛΓΑ.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας «Ενότητα», Χρήστος Κάμτσης, χαιρέτισε τους αγρότες που άφησαν τα χωράφια τους κατακαλόκαιρο και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συλλόγων για να δηλώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση. Έδωσαν και με αυτό τον τρόπο απάντηση σε όλους εκείνους που λένε ότι εθιμοτυπικά οι αγρότες κινητοποιούνται μόνο τον χειμώνα, «όταν δεν έχουν τι άλλο να κάνουν», αλλά και προς την ίδια την κυβέρνηση, η οποία τον Φλεβάρη στη διάρκεια των αγροτικών μπλόκων αποκαλούσε τους αγρότες «επαγγελματίες διαδηλωτές». Ανέφερε ότι όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα που καθημερινά βιώνουν οι αγρότες, «τα προβλήματα είναι εδώ και ότι είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να παράγουμε με αυτές τις τιμές στο πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα γεωργικά εφόδια και στις ζωοτροφές. Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε όταν πουλάμε με τόσο χαμηλές τιμές και την ίδια στιγμή η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης να καλπάζει». Τέλος, κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση, να συσπειρωθούν γύρω από τους Συλλόγους τους και τόνισε ότι «ο μόνος δρόμος να κερδίσουμε, είναι ο δύσκολος και επίμονος δρόμος του αγώνα».

Οι αγρότες απαιτούν:

  • Άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στην τεράστια καταστροφή που έπληξε το νομό μας και σε ενδεχόμενες μελλοντικές καταστροφές.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει από όλα τα φυσικά φαινόμενα και νόσους και να αποζημιώνει στο 100% της ζημίας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και ζωοτροφές.
  • Τιμές στα προϊόντα που παράγουν που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους επιτρέπουν να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να ζουν τις οικογένειές τους.

Τη συμπαράσταση και τη στήριξη στον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων δήλωσαν ακόμα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας – Αλμωπίας, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, το Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών – Γάλακτος Πέλλας – Ημαθίας, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Πέλλας, η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα