Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΘάσος: Η σμαραγδένια φυσική πισίνα της Ελλάδας που κερδίζει τις εντυπώσεις

Θάσος: Η σμαραγδένια φυσική πισίνα της Ελλάδας που κερδίζει τις εντυπώσεις

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί αποκαλούν αυτή την παραλία στη Θάσο «μύθο». Τόσο όμορφη είναι και εξωπραγματική που θα ήταν αδύνατο να μην την συνόδευαν μύθοι. Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία λοιπόν ο Δίας έφτιαξε την Γκιόλα για να κάνει στα κρυστάλλινα νερά της το λουτρό της η Αφροδίτη. Η δεύτερη ονομασία της παραλίας είναι «Το Δάκρυ της Αφροδίτης» και σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο Δίας έφτιαξε την Γκιόλα σε σχήμα ματιού για να κοιτάζει την ερωμένη του.

Γκιόλα: Τόσο όμορφη, τόσο εξωπραγματική

Γκιόλα: Παραλία - Θάσος

Η Γκιόλα είναι μια παραλία-φυσική δεξαμενή περιτριγυρισμένη από βράχια, στα νότια της Θάσου, στην περιοχής Ατρίς, 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού Λιμένα. Η πραγματική απάντηση για τη δημιουργία της φυσικής αυτής πισίνας είναι πως σχηματίστηκε από τα κύματα της θάλασσας που για εκατομμύρια χρόνια σμίλευσαν τους βράχους και τους έδωσαν τη σημερινή τους μορφή. Όπως και να έχει, το τοπίο είναι εξωπραγματικό και το κολύμπι εδώ μια υπέροχη εμπειρία που εγγράφει αμέσως στο άλμπουμ των αναμνήσεων μιας και πρόκειται για την πιο ασυνήθιστη κολυμβητική εμπειρία, ίσως σε όλο το Αιγαίο.

Γκιόλα - Θάσος

Η βραχώδης ακτή και τα τιρκουάζ νερά -στην πραγματικότητα το γαλάζιο εναλλάσσεται διαρκώς με το πράσινο- είναι η ταυτότητα αυτής της φυσικής πισίνας. Οι πιο τολμηροί βουτούν από τα βράχια στα 8 μέτρα ύψος. Όπως είναι λογικό, νερά είναι ζεστά. Το βάθος της Γκιόλας είναι 3 μέτρα και οι διαστάσεις της 20μ.x15μ. Πριν από κάθε σας βουτιά θα παίρνετε μια ανάσα -ή θα κάνετε ηλιοθεραπεία- στα βράχια της πισίνας, χαζεύοντας το μικρό, ακατοίκητο νησάκι Αστιριώτικο ή Παναγία απέναντι από την Γκιόλα. Σύμφωνα με τους θρύλους το Αστιριώτικο κατοικείται από Σειρήνες.

Θάσος: Η μαγευτική παραλία Γκιόλα

Θάσος: Η παραλία Γκιόλα κλέβει την παράσταση

Σημειώσετε πως θα χρειαστεί προσπάθεια και περπάτημα για να φτάσετε στη Γκιόλα. Η διαδρομή είναι πολύ δύσκολη διαρκεί 20 λεπτά περίπου και θα πρέπει να αφήσετε σε κάποιο σημείο το όχημά σας, να συνεχίσετε πεζοί και να κατεβείτε προσεκτικά το μονοπάτι. Η παραλία ταιριάζει πάντως γάντι σε αυτό το νησί που αποκαλείται «το σμαράγδι του Βόρειου Αιγαίου» εξαιτίας της οργιώδους φύσης του και των πανέμορφων γαλαζοπράσινων νερών του.

Η παραλία Γκιόλα στη Θάσο

Πεύκα, έλατα, λίμνες, καταρράκτες και χρυσαφένιες παραλίες συνθέτουν το συνολικό τοπίο της Θάσου -η οποία είναι κατά βάση ορεινό νησί- όπως και παραδοσιακοί οικισμοί- στους οποίους θα θαυμάσετε δείγματα θρακομακεδονικής αρχιτεκτονικής. Πρωτεύουσα και βασικό λιμάνι του νησιού είναι ο Λιμένας. Το αρχαίο θέατρο της Θάσου με θέα στη θάλασσα είναι χώρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε, ακόμα καλύτερα αν πετύχετε και κάποια παράσταση όσο θα είστε στο νησί.

Μη ξεχάσετε φεύγοντας να γεμίσετε τη βαλίτσα με βαζάκια από το πασίγνωστο και πεντανόστιμο θασίτικο μέλι. Καλές βουτιές!

Πηγή: exploringgreece.tv

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα