Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΔράμα: Αναβίωσε και φέτος το δρώμενο των μεταμφιέσεων (ΦΩΤΟ)

Δράμα: Αναβίωσε και φέτος το δρώμενο των μεταμφιέσεων (ΦΩΤΟ)

Παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκαν και φέτος τα δρώμενα των μεταμφιέσεων στα γηγενή χωριά της Δράμας τα οποία κλείνουν το εορταστικό Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα δρώμενα των μεταμφιέσεων που αναβιώνουν στα χωριά των ντόπιων της Δράμας, αμέσως μετά τον αγιασμό των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων. Σε αυτό το πλαίσιο οι κάτοικοι αναβιώνουν τα δρώμενα με τραγόμορφες μορφές χορεύοντας και γλεντώντας υπό τους ήχους της λύρας και του νταϊρέ. Οι προετοιμασίες για αυτά γίνονται ήδη από τις 4 και 5 Ιανουαρίου, ενώ τα δρώμενα διαδραματίζονται στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου. Φέτος για ακόμα μια χρονιά, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Μοναστηράκι της Δράμας, στον Ξηροπόταμο, στην Πετρούσα, στους Πύργους, στην Καλή Βρύση, στον Βώλακα και στο Παγονέρι.

Αράπηδες, Τσολιάδες, Γκιλίγκες, Παππούδες, Χαράπια, Μπάμπω, Μπάμπιντεν, Μπαμπούγερα, άντρες που ντύνονται νύφες, ο σατιρικός γάμος και βέβαια πάνω απ’ όλα, η διονυσιακή λατρεία, η οποία κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα, όλες τις ημέρες και σε όλες τις εκφάνσεις των δρώμενων. Άλλοι με βαμμένα πρόσωπα, άλλοι με στολές που θυμίζουν τράγους, άλλοι ντυμένοι τσολιάδες που παραπέμπουν στην ελληνική γενναιότητα, οι ήχοι από τα κουδούνια που σε παρασύρουν στο κάθε βήμα και οι επιβλητικές μορφές που πειράζουν τους πάντες στο δρόμο και οι δεκάδες συμβολισμοί.

Για τρεις μέρες, η Δράμα και τα χωριά της όπου διεξάγονται τα δρώμενα, έζησαν όμορφες και δυνατές στιγμές γεμάτες συγκίνηση. Η μάσκα που γίνεται από δέρματα ζώων έχει τη μορφή τράγου που συμβολίζει το ζώο που έχει δύναμη για ζωή. Επίσης, τα κουδούνια που ζώνονται στη μέση βγάζουν έναν ήχο για να ξυπνήσουν τη φύση. Και όλα αυτά βέβαια για καλή χρονιά – καλοχρονιά και ευετηρία.

Το 2023, είναι μια σημαντική χρονιά για τα δρώμενα, τα οποία ορισμένα από αυτά έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από τα δρώμενα των μεταμφιέσεων, από το 2022 ακόμα πρώτα είχαν ενταχθεί αυτά των Αράπηδων του Μοναστηρακίου, ενώ το 2023 εντάχθηκαν και τα Μαμπούγερα της Καλής Βρύσης.

Πηγή:proinos-typos.gr

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα