Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΔικαίωση ύστερα από 9 χρόνια για το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών –...

Δικαίωση ύστερα από 9 χρόνια για το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών – Αναδασωτών

Το 2013 διαλύθηκε η μεγαλύτερη εθελοντική ομάδα δασοπυρόσβεσης της χώρας και καταστράφηκαν οι υποδομές της ● Το ΕΣΕΠΑ κατηγορήθηκε, εκτός των άλλων, ως εγκληματική οργάνωση, έπειτα από κακόβουλες ανώνυμες καταγγελίες ● Η Δικαιοσύνη την παραδίδει σήμερα πάλλευκη, αλλά η ζημιά έχει γίνει.

Oλες οι κατηγορίες κατέπεσαν, αλλά η μεγαλύτερη εθελοντική ομάδα δασοπυρόσβεσης της χώρας δεν υπάρχει. Οκτώ χρόνια μετά τις θορυβώδεις ανακοινώσεις των αρχών -ότι υφίστατο «εγκληματική οργάνωση» που έβαζε φωτιές και εκβίαζε δημάρχους- η Δικαιοσύνη αποδίδει πάλλευκο στην κοινωνία το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών-Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ).

Από τα 70 πυροσβεστικά οχήματα του ΕΣΕΠΑ ζήτημα είναι αν περί τα 50 θα μπορούσαν με γενναία επιδότηση να καταστούν ξανά αξιόμαχα. Κι αυτό σε μια περίοδο που, όπως πέρυσι, αποδείχθηκε ότι η ανάγκη για πυροσβεστικά μέσα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Η τελευταία πράξη στον υπόγειο ανηλεή πόλεμο που δέχθηκε το ΕΣΕΠΑ γράφτηκε με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που στις 11 Μαΐου αποφάσισε ότι δεν προκύπτουν καν ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων που διερευνήθηκαν.

Οπως αναφέρεται στο βούλευμα: «Η δικογραφία σχηματίστηκε κατόπιν υποβολής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης το έτος 2013 από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων της ΔΑΘ (Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης) ανώνυμης καταγγελίας που αφορούσε τη φερόμενη διάπραξη αξιόποινων πράξεων από το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών-Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ), πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οποίου τύγχανε ο Σαχινίδης Νικόλαος του Γεωργίου, μέλος του η σύζυγός του Κωστίδου Παρθένα του Θεόφιλου και ταμίας ο Φτιάκας Νικόλαος του Δημητρίου…».

Με τη δικογραφία αυτή μάλιστα συσχετίστηκε και προκαταρκτική δικογραφία σχετικά α) με πυρκαγιές σε Γαλάζια Ακτή Δήμου Σαρωνικού (27.4.2013), Σέιχ Σου Θεσσαλονίκης (30.7.2013), Φούρκα Βέροιας (8.9.2013), β) με απόπειρα εκβίασης του δημάρχου Ζαγοράς, και γ) ο κ. Σαχινίδης φερόταν να διευθύνει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη εμπρησμών σε όλη τη χώρα για να εκβιάσουν δημάρχους και να αποκομίσουν χρηματικό όφελος!

Kανένα στοιχείο

Για τέτοιες και τόσο σοβαρές καταγγελίες τι απέμεινε τελικά; Οπως λέει το βούλευμα, «από το αποδεικτικό υλικό όμως που συνελέγη κατά την κύρια ανάκριση και την προκαταρκτική εξέταση και δη από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα, σε συνδυασμό μεταξύ τους και εκτιμώμενα κατά την αρχή της ηθικής απόδειξης (άρ. 177 ΚΠΔ), δεν προκύπτουν καθόλου ενδείξεις ότι οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τις προαναφερθείσες αξιόποινες πράξεις».

Για παράδειγμα, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που παραγγέλθηκε, «από κανένα σημείο δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Νικόλαος Σαχινίδης έδωσε εντολή να τεθεί η πυρκαγιά». Το μόνο στοιχείο που συνέδεε το ΕΣΕΠΑ με τις φωτιές ήταν η… ανώνυμη καταγγελία!

Είκοσι πέντε δήμαρχοι εξετάστηκαν στη διάρκεια της έρευνας και τίποτα αξιόποινο δεν ανέφεραν, οπότε «δεν πληρούται και η αντικειμενική υπόσταση για εγκληματική οργάνωση. Η έλλειψη ενδείξεων για την παραπομπή των κατηγορουμένων ενισχύθηκε και από τις πράξεις αρχειοθέτησης του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας και του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών που είχε επεξεργαστεί παρόμοιες ανώνυμες καταγγελίες».

Καθίσταται προφανές σήμερα ότι το ΕΣΕΠΑ έπεσε θύμα ενός κέντρου που συντόνιζε τις «ανώνυμες καταγγελίες» σε όλη την Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι α) τα οικονομικά του ΕΣΕΠΑ έγιναν φύλλο και φτερό από το ΣΔΟΕ, το πόρισμα του οποίου («Εφ.Συν.», 30.7.2018, «Το κατά φαντασίαν σκάνδαλο που πλήττει την Πυροσβεστική») απέδειξε ότι το συμβούλιο του ΕΣΕΠΑ όχι μόνο δεν έβαλε στην τσέπη χρήματα, αλλά η οικογένεια Σαχινίδη απώλεσε και τα 4 από τα 5 διαμερίσματα που είχε στην κατοχή της, και β) οι κατηγορίες για λαθρεμπορία κατέπεσαν κι αυτές («Εφ.Συν.», 9.9.2021, «Δικαίωση… κατόπιν εορτής για τους Εθελοντές Πυροσβέστες Αναδασωτές») αφού το μόνο που καταλογίστηκε στον κ. Σαχινίδη ήταν ένα παράβολο για… 169 ευρώ!

Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο κ. Σαχινίδης σχολίασε πως «οι απίθανες, ψευδείς και στημένες κατηγορίες ακόμη και από κρατικές υπηρεσίες με, πιθανότατα, πολιτική εντολή, έφτασαν στο τέλος. Κάποιοι… ανώνυμοι αποφάσισαν να καταστρέψουν τη μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση της χώρας με διεθνή ακτινοβολία.

»Είπαν ότι είμαστε εγκληματίες του χειρίστου είδους, εγκληματική συμμορία, λαθρέμποροι πυροσβεστικών οχημάτων, εμπρηστές δασών, εκβιαστές, φονιάδες και επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη, ότι πλουτίσαμε παράνομα και φάγαμε 2.400.000 ευρώ… Το ΕΣΕΠΑ και τα μέλη του Δ.Σ. ύστερα από ταλαιπωρία 8 ετών με σωρεία ελέγχων, συκοφαντιών και δικαστηρίων αποδόθηκε κατάλευκο στην κοινωνία. Πρώτα θα ζητήσω από τις κρατικές υπηρεσίες να μου ζητήσουν συγγνώμη, όσο για την οικονομική ζημιά που έχουμε υποστεί, αναμένεται να κινηθούμε δικαστικά».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα